Szabó Máté: A hajléktalanságot nem szünteti meg a hatósági nyomás

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint a főpolgármester intézkedéseinek hatására a kiemelt aluljárókból eltűntek ugyan a hajléktalanok, de ez nem szüntette meg a hajléktalanságot. Pénz helyett fenyegetéssel nem lehet megoldani a problémát.
Vágólapra másolva!

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint csak akkor kezelhető eredményesen a hajléktalanság problémája, ha az ellátórendszer lehetőségei nem szűkülnek, hanem az érintettek által is elfogadható módon fejlődnek.

Szabó Máté a fővárosi hajléktalanok helyzetét megvizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy a civil szervezeteknek köszönhetően nem romlott jelentős mértékben a hajléktalanok téli ellátása.

Ugyanakkor a hajléktalanná válást kiváltó társadalmi folyamatok, az elszegényedés körülményei nem szűntek meg, így az ellátásra szorulók száma a jövőben sem fog csökkenni, sőt egyes becslések szerint növekedés várható. Éppen ezért a kiemelt aluljárók "megtisztítása" önmagában nem vezethet valódi eredményhez - áll az ombudsman közleményében.

Ugyanígy nem szolgálja a probléma enyhítését az sem, hogy az önkormányzatok januártól szabálysértéssé nyilváníthatják a közterület "életvitelszerű használatát". Az ombudsman jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy a főváros tárgyalás alatt lévő költségvetési tervezete szerint jelentősen csökkentenék a hajléktalanellátásra fordítható összeget, és 2011. szeptember 30-ai hatállyal több szervezettel felmondanák az ellátási szerződést.

Ha azonban csökken a pénz, és a helyébe a törvényi fenyegetés, hatósági zaklatás kerül, az sérti a hajléktalanok emberi méltóságát, nehezíti az ellátórendszerben dolgozók munkáját, és ez a tendencia hosszú távon nem jelenthet semmiféle megoldást.