Orbán kísérlete a szellemi-erkölcsi fordulatra címmel közölt terjedelmes cikket vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német hetilap. A cikk szerzője úgy véli, hogy a magyar médiatörvényt sok bírálat éri, de a kormány óvakodni fog annak merev alkalmazásától, és hogy az országban a hangulat sokszorosan rosszabb a valós helyzetnél.

Orbán Viktorról és a magyar médiatörvényről készített hosszabb összeállítást a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német hetilap. Az Orbán kísérlete a szellemi-erkölcsi fordulatra című cikkben a szerző, a konzervatív hetilap rovatvezetője kiemeli, hogy a magyar médiatörvényt sok bírálat éri. A budapesti kormány azonban óvakodni fog annak merev alkalmazásától, már csak azért is, mert a következő választást is meg akarja nyerni.

Georg Paul Hefty a szigorú médiatörvény kapcsán úgy véli: "Orbán helyesnek tartja, hogy bizonyos szabályoknak vesse alá a médiát, ezáltal például a gyerekei anélkül olvashatnak sportújságokat, hogy állandóan képes párkereső hirdetésekbe ütközne a tekintetük."

A szerző szerint a médiatörvényt népszerűtlen lenne mereven alkalmazni. "Az állam, ha okos, olyan beavatkozásokra fog szorítkozni, amelyeket az olvasók és a nézők indokoltnak tartanak; ugyanis sem a kormány, sem a sok Fidesz-képviselő nem akarja veszélybe sodorni újraválasztását. [...] Ha a lakosságnak kételyei támadnának arról, hogy felvilágosítást kap-e a médiában a magas energiaárak valódi okairól vagy élelmiszerbotrányokról, az ártani fog Orbánnak, és csökkenteni fogja újraválasztási esélyeit"

"... Az országnak szellemi-erkölcsi fordulatra van szüksége - mutat rá a hetilap cikkírója. - Nem azért, mert a helyzet összességében elviselhetetlen volna, hanem mert a hangulat sokszorosan rosszabb a helyzetnél. Magyarország legfőbb nehézségei mentális jellegűek. [...] A polgárok különösen erős nagyítón keresztül nézik a gyenge pontokat, ám azok megítélésekor nem tudják, mely torzulások írhatók a valóság és melyek a nagyító számlájára."

Hefty emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor a példaképének tekinti Helmut Kohlt. "A testalkatra nagyon is különböző két férfiban közös vonás a hatalom víziószerű akarása és a berzenkedés a kihasználatlan alkalmakkal szemben. Kancellársága kezdetén Kohl szükségesnek tartotta a 'szellemi-erkölcsi fordulatot', és hiányosságokban bővelkedő hazájára Orbán is a gondolkodás és a cselekvés mindent átfogó megváltoztatását akarja rákényszeríteni." A magyar médiatörvény kapcsán született további külföldi véleményekről itt olvashat.