Tanúként hallgatják ki a rendőrök kezei közt meghalt férfi özvegyét

Vágólapra másolva!
Szerdán tartják az első tanúkihallgatást a karácsonykor előállítás közben meghalt férfi ügyében, a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség az elhunyt feleségét fogja meghallgatni, aki állítása szerint jelen volt, mikor a férfit elfogták. Még mindig nem készültek azonban el az orvosszakértői vélemények, amelyekből kiderülhet, bántalmazhatták-e sokkolóval a körözött férfit, ahogy azt családtagjai állítják.
Vágólapra másolva!

Szerdán hallgatja ki tanúként a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség az előállítás közben meghalt kemecsei férfi feleségét - mondta az [origo]-nak kedden Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője. Az ügyészségi eljárás eredetileg a feleség feljelentése alapján indult, amelyben azt állította, hogy férjét egy sokkolóval bántalmazták az elszállítására érkező rendőrök.

Az ügyészségi szóvivő elmondta, hogy még mindig várják a boncolásról szóló orvosszakértői vizsgálat eredményét. A feleség tanúvallomása, illetve a szakértői vélemény alapján dől el, hogyan folytatódik a nyomozás, amelyet február 28-ig kell lezárni. Az ügyészség bántalmazás hivatalos eljárásban bűntette és más bűncselekmények tárgyában nyomoz, azt vizsgálják, hogy pontosan mi okozta a férfi halálát.

A többszörösen körözött férfit családjának kemecsei házában találták meg december 26-án, majd a járőrkocsiban lett rosszul Nyíregyházán. Az őt szállító rendőrök megpróbálták mesterséges lélegeztetéssel és szívmasszázzsal újraéleszteni, de a közben kiérkező mentők sem tudták megmenteni az életét. Az [origo] beszélt a férfi anyósával, aki azt állította, hogy az ágy alá bebújt férfit sokkolóval többször bántalmazták, és ennek a családból többen is szemtanúi voltak. A rendőrség viszont ezt cáfolta, illetve azt közölték, hogy egyáltalán nincs is sokkolója a nyíregyházi kapitányságnak. (A helyszínen készült riportunkat itt olvashatja el.)

A Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesület (ÉKE) január elején közleményben kifogásolta, hogy egyetlen szemtanút sem hallgattak ki az ügyben. Az egyesület szerint - amelytől az elhunyt férfi felesége kért segítséget - a rendőrség elhamarkodottan állítja, hogy a férfi természetes úton, keringési rendellenességben halt meg, hiszen több kérdés tisztázatlan, és a családtagok, valamint a rendőrök állításai "szöges ellentétben állnak egymással".