Országszerte havazik, egy mentőautó is árokba csúszott a havas úton

Vágólapra másolva!
Hajnal óta havazik Budapesten és az ország több megyéjében is. A havas utakon több baleset is történt, egy balesethez siető mentőautó is árokba csúszott. Az utakat folyamatosan takarítják, jelentősebb fennakadás egyelőre sehol nincs. Ferihegyen közepes hókészültség van, a járatok jégtelenítése miatt lehet számítani kisebb késésekre.
Vágólapra másolva!

A havas úton megcsúszott és árakba borult egy mentőautó a Hajdú-Bihar megyei Nádudvarnál, amikor egy szintén árokba borult autóhoz sietett. Megsérült az árokba borult személyautó két utasa, majd később a mentőben utazó mentőápoló és a mentő sofőrje is - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. A 47-es főúton teljes az útzár, miután három autó ütközött Derecskén, a rendőrség épp a helyszínre tart.

Az Országos Katasztrófavédelem (OKF) tájékoztatása szerint jelentős fennakadást sehol nem okozott a reggel óta tartó havazás. Petróczi Tímea, az OKF szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy Győr-Moson-Sopron, Pest és Borsod megyében történtek balesetek a havazás miatt, de jelentősebb torlódás sehol nem alakult ki.

Borsod megyében a szakemberek harminc munkagéppel takarítják az utakat. A főutak sónedvesek, a mellékutak havasak, latyakosak. A szerda reggelre esett hó mennyisége átlagosan két centiméter körül van. A reggeli havazásban két baleset is történt a megyében: a 26-os főúton két autó ütközött, a balesetben egy ember meghalt, az M3-as autópályán pedig egy szalagkorlátnak ütközött kamionba rohant bele két autó. Kecskeméten és a város határában több helyszínen több autó csúszott egymásba, de az eddigi információik szerint súlyos sérülés nem történt - mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A fővárosi közlekedésben nincs fennakadás

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 78 munkagéppel takarítja Budapest útjait, miután hajnali fél három óta folyamatosan havazik a fővárosban. Az FKF Zrt. munkatársai 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési úthálózaton, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető mellékutakon kezdték meg a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A mellékutak újra havasak, takarításukat csak az után tudják elkezdeni, miután elállt a hóesés.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva megtekintheti galériánkat!

A BKV tájékoztatása szerint nincs fennakadás a fővárosi közlekedésben, sem a hajnalban lehullott hó, sem a hideg miatt nem késnek a járatok. A Mávinform közölte, hogy a vasúti közlekedés zavartalan, csak Solymárnál okozott kisebb fennakadást, hogy az egyik sínre havat hordott a szél.

Ferihegyen közepes hókészültség van

Ferihegyen körülbelül öt centi hó esett, mínusz egy fok van, közepes fokozatú hókészültség lépett érvénybe. Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője elmondta, hogy a két kifutópálya teljesen tiszta, a gurulópályákat folyamatosan takarítják. A hideg miatt a repülőgépek szárnyait, fékszárnyait jégtelenítő folyadékkal mossák le, így körülbelül 10 perccel tovább tart egy-egy gép indítása. A jelenlegi forgalom a nyárinak csupán fele-harmada, így a gépek tovább tartó felkészítése sem okoz különösebb gondot, ha az időjárás nem fordul rosszabbra, nem kell jelentősebb késésekre számítani - tette hozzá a szóvivő.

Az aktuális időjárásról itt olvashat részletesen.