Martonyi szerint felülvizsgálják a médiatörvényt

Vágólapra másolva!
Útmutató jellegűnek minősítette az Európai Bizottságnak a médiatörvény ügyében írt levelét Martonyi János külügyminiszter, aki szerint a magyar kormány válasza el fogja oszlatni a jogszabállyal kapcsolatos kételyeket. Martonyi kérdésre a törvény felülvizsgálatát sem zárta ki.
Vágólapra másolva!

Magyarország felül fogja vizsgálni a médiatörvényt, és olyan megoldást talál, amely mindenki számára kielégítő lesz - mondta szerdán újságíróknak Martonyi János külügyminiszter, miután Brüsszelben meghallgatta őt Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága. Martonyi szerint Neelie Kroes EU-biztos a médiatörvényről kapcsolatban "útmutató jellegű" levelet intézett a magyar kormányhoz, az erre adandó válasz el fogja oszlatni a médiatörvényt övező kételyeket. Arra a kérdésre, hogy módosítják-e a törvényt, Martonyi "mindenkinek elfogadható megoldást nyújtó felülvizsgálatot" helyezett kilátásba.

Martonyi a meghallgatáson beszélt arról is, hogy az EU soros elnökeként Magyarország milyen álláspontot képvisel az Unió bővítéséről. Azt mondta, hogy Magyarország a horvát EU-csatlakozási tárgyalások mielőbbi, még a magyar elnökség ideje alatti sikeres befejezésére törekszik. Martonyi hangsúlyozta, hogy a horvát csatlakozási tárgyalások eredményes befejezése - miután tavaly december 22-én három témafejezetet is sikerült lezárni - elérhető közelségbe került. Gratulált és köszönetet mondott az EP külügyi bizottságának, amely szerdán erről szóló állásfoglalást fogadott el.

A magyar külügyminiszter megjegyezte azt is, az unióban tapasztalható a "bővítési fáradtság" jelensége is. A magyar külügyminiszter szerint az EU-bővítési folyamatnak kiszámíthatónak, hitelesnek és feltételekhez kötöttnek kell lennie. A horvát csatlakozás azért is fontos, hogy a még nem EU-tag európai országok láthassák: ha eleget tesznek a kritériumoknak, akkor beléphetnek az EU-ba. Az a célkitűzés, hogy minden európai országra kiterjedjen az integráció - mondta, de szerinte ez egyelőre "befejezetlen vállalkozás".

Martonyi szerint minden eddigi bővítést az integráció elmélyítésének szakasza követte. Törökországról kijelentette, hogy az Unióban van a helye, és hogy az EU a török csatlakozással fontosabb tényezővé válna a globális versenyben. Mint mondta, szeretné, ha a magyar elnökség alatt sikerülne új csatlakozási témafejezeteket megnyitni Törökországgal. Izlandról azt mondta, hogy a valószínűleg júniusban megkezdődő csatlakozási tárgyalásokon a megnyitás után akár rögtön le is zárhatnak egyes témafejezeteket, megállapítva azt, hogy Izland számos területen már most eleget tesz az uniós normáknak.