A médiatörvényről is faggatták Navracsicsot Brüsszelben

Vágólapra másolva!
A vitatott magyar médiatörvény egyes elemei is szóba kerültek azon a brüsszeli európai parlamenti bizottsági ülésen, amelyen Navracsics Tibor kormányfőhelyettest hallgatták meg. A tervezettnél hosszabbra nyúló meghallgatáson Navracsics főleg a magyar uniós elnökség előtti igazságügyi célokról beszélt, de több kérdést kapott a médiatörvényben szereplő kiegyensúlyozottsági kötelezettségről.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg tervezett egy óránál jóval tovább faggatták Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága szerda délelőtti ülésén. A másfél órásra nyúlt ülés elején Navracsics a magyar elnökség igazságügyi feladatairól tartott rövid tájékoztatót, majd a bizottság tagjai tehettek fel kérdéseket.

Navracsics általánosságban beszélt a magyar elnökség céljairól, többek között megemlítette azt, hogy az Európai Uniót (EU) közelebb kell vinni a polgáraihoz. Az ehhez vezető út részeként beszélt a bűncselekmények áldozatainak a védelméről, a tájékoztatási jogról szóló irányelv elfogadásáról vagy a tagállami jogrendszerek harmonizálásáról. "Rugalmas hozzáállást ígérek" - jelentette ki felszólalása végén.

A beszéd után számos kérdést kapott a bizottság tagjaitól, amelyek főleg az USA és az EU közötti adatvédelemről, a nemzetközi örökbefogadásról vagy a családon belüli erőszakról szóltak. Navracsics több kérdést is kapott a médiatörvényről, főleg a törvény által előírt kiegyensúlyozottságról, de volt, aki a Médiatanács elnökéről, Szalai Annamáriáról kérdezett.

Navracsics azt mondta, hogy Magyarországon sosem merült fel, hogy a kiegyensúlyozottság követelménye miatt sérülhet a véleményszabadság, és a médiatörvénnyel a véleményszabadságot akarták erősíteni. Azt mondta, az Európai Bizottságtól (EB) kapott, a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályokról szóló levélre a jövő hét elején fognak válaszolni. Navracsics szerint felmerült, hogy a véleményszabadság magyarul értelmezett jelentését, amely szerinte az Alkotmánybíróság és a korábbi médiahatóság által jól körül van írva, más nyelveken is ismertté tegyék.

Több kormánytag korábbi álláspontját ismételve Navracsics azt mondta, hogy készek megváltoztatni a médiatörvényt, ha az EB úgy döntene. Azt mondta, ebben az esetben meg kell találni azt a szabályozási spektrumot, amely az EB és a szakértőik kitételeinek is megfelel.

A héten több magyar kormánytagot is meghallgatnak az EP bizottságai az uniós elnökségre vonatkozó tervekről. Navracsics a múlt héten Strasbourgban már részt vett egy bizottsági ülésen, amelyen kifejezetten a médiatörvényről volt szó.