Tarlós szerint régi ügyre nyúlik vissza vitája Rogánnal

Vágólapra másolva!
Nem veszi lelkére a vitákat, és nincs szükség Orbán Viktorra ahhoz, hogy megoldódjanak a főváros és néhány kerület vitái - jelentette ki az [origo]-nak Tarlós István főpolgármester. Tarlós szerint néhány konfliktus visszavezethető arra, hogy az elmúlt hónapokban többször elhangzott, Rogán Antal V. kerületi polgármestert felkérte, hogy legyen főpolgármester-helyettes. Tarlós szerint ez "nem egészen így történt", és egy fővárosi képviselőnek a főváros érdekében kell dolgoznia.
Vágólapra másolva!

Az [origo] szerdán, több fővárosi fideszes politikusra hivatkozva azt írta: ha a Tarlós István főpolgármester és a fideszes kerületi polgármesterek közti vitákat nem sikerül mederben tartani, az hosszú távon káros lehet a Fideszre is. Ebben az esetben pedig Orbán Viktor kormányfő közbeavatkozására lehet szükség. A fideszes források szerint ez még messze van, Tarlósnak Rogán Antal V. kerületi és Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel folytatott vitái jelenleg bőven beleférnek az elfogadható keretek közé.

A cikkben megemlítettük, hogy az őszi önkormányzati választások előtt Tarlós még helyettesének is felkérte Rogánt, amit a belvárosi polgármester végül nem fogadott el. Rogán augusztus 12-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az őszi önkormányzati választáson az V. kerületi polgármesteri posztért indul újra ahelyett, hogy - a Fidesz által támogatott Tarlós István győzelme esetén - főpolgármester-helyettes legyen.

Az MTI tudósítása szerint Rogán úgy fogalmazott: "a személyes ambíció találkozott egy csábító lehetőséggel, azzal a lehetőséggel, hogy ezt esetleg Tarlós István mellett főpolgármester-helyettesként, mégpedig a város modernizációjáért, gazdasági fejlődéséért, a fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettesként tegyem meg". Rogán lehetséges szerepvállalásáról Tarlós az MTV Ma reggel című műsorában július 30-án adott interjúban azt mondta: "lehet Rogán Antal polgármester úr főpolgármester-helyettes".

Tarlós István főpolgármester szerda délután reagált a reggel megjelent cikkben szereplő kijelentésekre. Rogán Antal tavalyi kijelentéséről, miszerint egy lehetséges főpolgármester-helyettesi felkérést utasított vissza a kerületi polgármesterségért, Tarlós azt mondta: "a közvéleménnyel ezt el lehet hitetni, de aki a Fidesz vezetésének környezetében van, az tisztában van vele, hogy nem egészen így történt".

Tarlós az [origo]-nak szerdán kijelentette: az elmúlt fél évben többször elhangzott az az állítás, hogy az V. kerületi polgármester elutasított egy főpolgármester-helyettesi felkérést. Tarlós azt mondta, eddig ezt türelemmel is hallgatta, de mára megelégelte. Arra a kérdésünkre, hogy akkor pontosan mi történt, azt válaszolta: elégedjünk meg ennyi reakcióval, ő senkinek nem akar kárt okozni. A főpolgármester hozzátette: szerinte az V. kerülettel előforduló viták szintén erre a történetre vezethetők vissza.

Rogán decemberben módosító javaslatot nyújtott be a költségvetést megalapozó törvényhez, amelyet a képviselők többsége megszavazott. A javaslat lényege az volt, hogy az idegenforgalmi adót ne a fővárosi önkormányzat kapja, hanem a kerületek dönthessék el, szeretnék-e megkapni ezt a forrást. A döntéssel a főváros jelentős összegtől esett el, az V. kerület pedig a korábbi tízmillió helyett hatszáz millió forintos bevételre tett szert.

Arra a kérdésünkre, hogy mi köze az idegenforgalmi adó fővárostól történő elvonásának a főpolgármester-helyettesi poszthoz, Tarlós azt mondta: egy fővárosi képviselőnek a főváros érdekében kellene tevékenykednie, ha pedig valaki ezt nem tudja összeegyeztetni más egyéb funkcióival, az már egyéni probléma.

A főpolgármester szerint cikkünk azon állítása, hogy konfliktusai lennének a kerületi polgármesterekkel, általánosságban nem igaz, nincs konfliktusa sem a három ellenzéki, sem a tizenhét fideszes polgármesterrel. A II. kerületi polgármesterrel a budai villamosvonalak összekapcsolását célzó, úgynevezett fonódóvillamos-projektről szóló vitáról azt mondta: az a vita nem személyes. Nem foglalkozik azzal, hogy a fonódó villamosok ügyében milyen kijelentéseket tesz a II. kerületi polgármester. A budai villamosprojektet ugyanis más érintett kerületek, az érintett civil szervezetek, illetve a szakma is támogatja. Hozzátette: ha a II. kerület így folytatja, akkor annak az lehet a vége, hogy a főváros az érintett II. kerületi szakaszt ki fogja sajátítani.

Az [origo]-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő fővárosi fideszes források azon állítására, hogy ha elfajul a főpolgármester vitája a kerületekkel, akkor végül Orbán Viktor kormányfő avatkozhat közbe, Tarlós azt mondta: felesleges belevonni ebbe a kormányfőt, nem tartaná helyesnek Orbánt ilyen jellegű ügyekkel terhelni. Arra az állításra pedig, hogy túlzottan lelkére veszi a vitákat, Tarlós úgy reagált: lehet ezt is gondolni, de nem több hiú reménynél.