Megszavazták Derce Tamás örök járadékát Újpesten

Csütörtök esti ülésén az újpesti önkormányzat megszavazta Derce Tamás korábbi polgármester életműdíját, ami azzal jár, hopgy élete végéig havi 350 ezer forintot kap. Az ötlet a fideszes Wintermantel Zsolté volt, de még a KDNP budapesti elnöksége is tiltakozott ellene.

Derce Tamás, korábbi polgármester élete végéig kaphatja a mindenkori újpesti polgármester fizetésének hatvanöt százalékát, miután az újpesti önkormányzat csütörtök esti ülésén megszavazta a testület új életműdíját. Korábban az MSZP és a KDNP budapesti szervezete is tiltakozott a díj ellen, mert véleményük szerint a jogosultak körét úgy határozták meg, hogy azt kizárólag Derce Tamás kaphassa meg.

A csütörtöki döntés értelmében a negyedik kerületi fideszes önkormányzat olyan életműdíjat alapít, melyre csak igen kevesen lehetnek javasolhatók: az kaphatná, aki Újpesten legalább 10 éven át polgármesteri tisztséget töltött be. Derce húszévnyi polgármesterkedés után az önkormányzati választások előtt jelentette be, hogy nem indul az újpesti polgármesteri posztért. A kampány utolsó heteiben a Fidesz jelöltjét, Wintermantel Zsoltot támogatta, aki a választáson 2,5 százalékkal verte az MSZP jelöltjét.

A most megszavazott előterjesztés szerint, melyet Wintermantel Zsolt nyújtott be, "az önkormányzat a díjazott részére az élete végéig havi járadékot fizet. A járadék összege a polgármester tárgyhavi illetményének a 65 százaléka", amit rögtön, az odaítélést követő hónap első napjától folyósít az önkormányzat.

Wintermantel javaslata ellen tiltakozott a budapesti KDNP, Szalma Botond budapesti elnök az [origo]-nak azt mondta, a "leghatározottabban elutasítják" az ötletet, amely szerintük "erkölcsileg és politikailag is vállalhatatlan". Az MSZP budapesti elnöksége arra kérte Derce Tamás volt újpesti polgármestert, tisztázza magát a látszat alól, hogy havi juttatást fogadna el Wintermantel Zsolt polgármester támogatásért cserébe. Jelentse ki azt is, hogy az esetleges életműdíjjal járó anyagi juttatásra nem tart igényt, azt nem fogadja el - tették hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK