Pénzbírság várhat Biszkura egy büntetőjogász szerint

Vágólapra másolva!
Kizártnak tartja a kommunista bűnökről tett nyilatkozata miatt megvádolt Biszku Béla börtönbe zárását az [origo] által megkérdezett büntetőjogász, aki szerint az ügy pénzbírsággal végződhet. Gellér Balázs azt is hozzátette, szerinte akkor megalapozott a vádemelés, ha Biszku nyilatkozatában jogosnak tartotta az '56 utáni halálos ítéleteket.
Vágólapra másolva!

"Kizártnak tartom, hogy börtönbe küldjék" - mondta az [origo]-nak Gellér Balázs, az ELTE ÁJK Büntetőjogi Tanszékének vezetője a Biszku Béla ellen tett vádemelésről. A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség a "nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" miatt emelt vádat az egykori belügyminiszter ellen azzal az indokkal, hogy Biszku Béla tavaly augusztusban egy televíziós műsorban a kommunista rendszer bűneit jelentéktelen színben tüntette fel. A törvény szerint három év szabadságvesztéssel büntethető Biszku, ha a vád megállja a helyét, de Gellér szerint a bíró inkább pénzbírságot fog kiszabni, és egy ilyen véleményalapú nyilatkozat miatt nem fogja börtönbe küldeni a volt belügyminisztert.

A büntetőjogász szerint megalapozott lehet a vád, mert szerinte nagyon sok bizonyítékra nincs szükség, ha van egy olyan nyilatkozat, amelyben Biszku jogosnak nevezi például az 56 utáni megtorló pereket. A volt belügyminiszter a televíziós műsorban az ítéletekről azt mondta, hogy azokat nem tudja minősíteni, a pereket pedig nem tartja koncepciós pereknek, mondván: azok "valamilyen cselekmények alapján születtek meg", továbbá ellenforradalomnak nevezte az 1956-os eseményeket. (Az interjúról szóló cikkünket itt találja).

"Ha valaki ellenforradalomként hivatkozik 56-ra, az egy vélemény"- mondta Gellér, és hozzátette, hogy véleménynyilvánítást nem lehet büntetni. "A határvonal ott van, ha valaki az áldozatokra azt mondja, hogy jogos volt a haláluk" - mondta Gellér, és hozzátette, hogy szerinte ez alapja lehet egy büntetőeljárásnak. Gellér hozzáfűzte azt is, hogy egyébként nem tartja alkotmányosnak a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek a tagadását büntető törvényt, mert szerinte "nem lehet egy történelmi kérdést dogmának nyilvánítani", és a "történelemről mindenkinek lehet más a véleménye". (A Biszku elleni vádemelésről szóló cikkünket itt találja).