Jó kapcsolatot ápol a kormánnyal, precizitása és munkabírása miatt szívesen dobja be a kormány kényes témákban is Rogán Antal V. kerületi polgármestert. Az [origo]-nak nyilatkozó fideszes források szerint Rogán az elmúlt hónapokban látványosan megerősödött, ezért vállalhatott több konfliktust is Tarlós István főpolgármesterrel szemben. A látványos akciókból Rogán ismertséget kovácsolhat, de ha nem vigyáz, akkor fideszes források szerint elkopik.

Tarlós István főpolgármester és Rogán Antal V. kerületi polgármester közötti konfliktus januárban egy olyan szűk körű értekezleten is nyilvánvalóvá vált, amelyen Tarlós tanácskozott a kerületi polgármesterekkel - állította az [origo]-nak az ülés több résztvevője.

Egyikük szerint Tarlós az ülésen kemény hangnemben tette szóvá, hogy a főváros jelentős mértékű idegenforgalmi adótól esett el egy olyan javaslat miatt, amelyet Rogán nyújtott be a parlamentnek még november végén. A tervezettel, többek között a Rogán által irányított V. kerület járt jól, a korábbi 10 millió helyett 600 millió forintos bevételre tett szert. Az ülés egy másik résztvevője megerősítette, hogy az ülésen felmerült a Tarlós és Rogán közti konfliktus, de a vita hangnemét nem akarta minősíteni.

Rogán úgy érezte, megerősödött

A főpolgármester az idegenforgalmi adó elvonását január végén, a Magyar Hírlapnak adott interjújában is szóba hozta. Úgy fogalmazott, hogy azért kéne a fővárosnak önálló adókivetési jogot adni, mert "az Országgyűlés hibájából, a miniszterelnök tudta nélkül" az utolsó fővárosi helyi adó, az idegenforgalmi adó kivetésének jogát is elvették Budapesttől.

Több fideszes politikus korábban arról beszélt az [origo]-nak, hogy valóban nem a legszerencsésebb módon született az idegenforgalmi adóról szóló döntés, a pénzt a kerületekhez terelő módosító javaslatról ugyanis előzetesen nem tudott Orbán Viktor kormányfő sem. Néhány fideszes képviselőben ezért felmerült, hogy egy másik javaslattal kiütik Rogán tervezetét, ehhez azonban nem járult hozzá a kormányfő, mert nem akarta, hogy a frakción belül tovább éleződjön a konfliktus.

Egy, a fővárosi politikát jól ismerő fideszes forrás szerint Rogán azért mert konfrontálódni Tarlóssal az idegenforgalmi adó ügyében, mert úgy érezte, hogy az elmúlt hónapokban megerősödött. A kormányváltás óta több olyan, a kormány számára különösen fontos javaslatnál is főszerepet vállalt, mint például a válságadókról szóló törvény, amelynek egyik előterjesztője volt, de ő volt a sok vitát kiváltó médiatörvény egyik benyújtója is. Rogán kevésbé látványos, de fontos feladatokból is kivette a részét, ő egyeztetett a frakcó részéről a jövő évi költségvetés részleteiről a kormánnyal.

Orbán azért bízta rá ezeket a kényes ügyeket, mert Rogán mindig precízen és megbízhatóan dolgozik - fogalmazott az [origo]-nak a fideszes forrás. Mivel a belvárosi polgármester az elmúlt hónapokban a kormány számára fontos, kényes manővereket precízen hajtotta végre, úgy érezte, belefér, ha a kerülete számára több forrást harcol ki. Valószínűleg nem gondolta azonban, hogy a Tarlóssal folytatott vita ennyire elfajul - tette hozzá a forrás.

A sok bírálatot kiváltó javaslatok miatt azonban a fideszes forrás szerint Rogán óhatatlanul elhasználódik. Azt állította, hogy a konfliktusos javaslatok felvállalásával sérülhet a megítélése.

"Erős akció" volt Rogántól

A két kormánypárti politikus közti konfliktus még a nyárra, az önkormányzati választások előtti időszakra nyúlik vissza. Ekkor merült fel, hogy Rogán a Fidesz győzelme esetén főpolgármester-helyettes lehet Tarlós mellett. Tarlós az erre vonatkozó kérdésekre nem foglalt egyértelműen állást, július végén az MTV Ma reggel című műsorában mindössze annyit mondott: "Lehet Rogán Antal polgármester úr főpolgármester-helyettes". Rogán augusztus 12-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a főpolgármester-helyettesség helyett az V. kerületi polgármesteri címért méreti meg magát újra.

Bár a helyzet nem volt egyértelmű, lehetett úgy értelmezni, hogy Tarlós felajánlott Rogánnak egy posztot, amelyet a belvárosi polgármester visszautasított. Tarlós szerdán erről az [origo]-nak azt mondta, az elmúlt fél évben többször is elhangzott, hogy Rogán elutasított egy főpolgármester-helyettesi felkérést, ezt eddig türelemmel is hallgatta, de mára megelégelte. Tarlós hozzátette: a "közvéleménnyel ezt el lehet hitetni, de aki a Fidesz vezetésének környezetében van, az tisztában van vele, hogy nem egészen így történt". További részleteket arra hivatkozva nem mondott, hogy senkinek nem akar kárt okozni.

Több vezető kormánypárti politikus az [origo]-nak erről azt mondta, hogy valójában Tarlós nem akarta helyettesének Rogánt, aki viszont szívesen vállalta volna a tisztséget. "Erős kommunikációs akció volt Rogán részéről, hogy azt mondta, azért nem lett helyettes, mert másképp döntött" - fogalmazott az egyik forrás. Ez azonban annyira nem volt köztudott, hogy még a Fidesz politikusai sem ismerték a részleteket. A párt több parlamenti képviselője is arról beszélt, hogy ők a mai napig úgy tudták, Rogán számára nyitva volt egy lehetőség.

A pártszövetség parlamenti frakciójának egyik tagja szerint Rogán belenyugodott a jelenlegi helyzetbe. A forrás szerint a belvárosi polgármesternek a következő ciklusban lehetnek majd ambíciói, ez azonban attól is függ majd, hogy Tarlós elindul-e következő ciklusban is a főpolgármesteri posztért. Egy, a városi ügyeket közelről ismerő forrás szerint Rogán nyilvánvalóan országos politikai tényező szeretne lenni, nem biztos, hogy egy konkrét poszt lebeg a szeme előtt, de az akár főpolgármesteri poszt is lehet.

A cikk írása során megkerestük Rogánt is, a munkatársa azt mondta, hogy a polgármester a múlt héten szabadságon volt, leghamarabb hétfőn lesz elérhető.