Szigorítják a szórakozóhelyek működését a West-Balkán-tragédia után

2011.01.29. 8:58

A tervek szerint a jövőben a rendőrség, a tűzoltóság és az ÁNTSZ is korlátozhatja a szórakozóhelyek nyitva tartását. Tállai András belügyi államtitkár elmondta, hogy készül egy kormányrendelet, amelynek célja a zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tétele.

Kormányrendelet és átfogó szabályozás is készül a rendezvények biztonságosabbá tételére - mondta Tállai András belügyi államtitkár. A kormányrendelet meghatározza majd a szórakozóhelyek engedélyezési eljárását, például háromszáz főben állapítja meg a tömegrendezvények alsó határát, a szabadtéri rendezvények esetében pedig ezer fő lesz a küszöb.

A szabályozás értelmében a tömegrendezvények szervezői csak akkor tarthatják meg programjaikat, ha előzőleg minden engedélyt beszereztek és a jegyző kiadta a működési engedélyt. Például a rendőrségnek, a tűzoltóságnak és az ÁNTSZ-nek előzetes szakhatósági engedélyt kell kiadnia.

Az államtitkár szerint az új szabályozás bevezeti a negyedévente kötelező hatósági ellenőrzést, a hatóságoknak pedig olyan jogosítványt ad, hogy akár egy rutinellenőrzés során is bármikor bezárathatják egy napra a szórakozóhelyet. Most csak bejelentési kötelezettségük van a szervezőknek.

Szabályozzák a 18 év alattiak éjszakai szórakozási lehetőségeit, és különös hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy ne kaphassanak alkoholt ezeken a helyeken se. Tállai András elmondta, hogy erre egyelőre csak javaslatok érkeztek, a konkrét jogszabályi változások még kialakítás alatt vannak.

Az államtitkár rámutatott: a tragédia felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a jogszabályokkal vannak problémák, hanem a szemlélettel is. Így például meg kell változtatni azt a szórakozási kultúrát, hogy a 18 év alatti veszélyeztetett korosztály tagjai felnőtt felügyelete nélkül hajnalig kimaradhatnak, alkoholt, esetleg más drogot fogyasztanak, mindezt teljesen szabadon.

Gondolkoznak már a szórakozóhelyek nyitva tartásának új koncepcióján, illetve a rendezvényszervezők etikai kódexének kialakításán is - tette hozzá Tállai András.

Január közepén a Nyugati téri West-Balkánban, a diszkóból kiáramló tömegben három lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint fulladás okozta. A történtek miatt a rendőrség nyolc ember ellen indított eljárást halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK