Hétfőn válaszol a kormány a médiatörvény uniós kritikájára

Vágólapra másolva!
Várhatóan hétfőn küldi el a magyar kormány a válaszát Neelie Kroes médiaügyekért felelős EU-biztos médiatörvénnyel kapcsolatos levelére - közölte Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság január 21-én küldte el a magyar hatóságoknak azt a levelet, amelyben a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályait fejti ki, választ kérve azokra (erről bővebben itt olvashat). Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétfő hajnalban az mondta, hogy a várhatóan még hétfőn elküldi a magyar kormány a választ.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este úgy nyilatkozott, hogy kész a médiatörvény-ügyben az Európai Bizottságnak szánt kormányzati válaszlevél, hétfőn tartják róla az utolsó egyeztetéseket, és még a hét elején szeretnék elküldeni azt a brüsszeli testületnek. Navracsics Tibor hozzátette: nem szeretnék, ha a médiatörvényről szóló vita rányomná bélyegét hazánk uniós elnökségére, ezért sietnek a válasszal.

A levélben három kérdést tett föl Brüsszel, amelyekre a kormánynak választ kell adnia, majd - ha szükséges - újabb kérdések érkezhetnek. A levélben megfogalmazott egyik probléma az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv átültetésével kapcsolatos, vagyis hogy a külföldi cégekre is vonatkozik a magyar szabályozás. A másik kifogásolt pont, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettségének fogalma nem elég precíz, a harmadik pedig a regisztráció problémája, a biztos szerint ugyanis nem szerencsés, hogy a kis és a nagy médiumoknak is ugyanolyan regisztrációs kötelezettség van előírva.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint az Európai Bizottság levele arra hívja fel a figyelmet, hogy a médiatörvény valószínűleg nem minden tekintetben áll összhangban az uniós joggal. A tárca megerősítette, hogy ha a testület kifogása megalapozott, a kormány a szükséges pontokon kész módosítani a jogszabályt.

Kovács Zoltán január 24-én azt közölte, hogy a kormány az arra adott válasszal együtt teszi majd közzé az Európai Bizottság levelét, amelyben a testület a médiatörvénnyel kapcsolatos észrevételeit fogalmazta meg. Neelie Kroes levele ugyanakkor még aznap kiszivárgott.