Vágólapra másolva!
Már tizenhatezren kérték a magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítási eljárás életbe lépése, vagyis január eleje óta - mondta Wetzel Tamás miniszteri biztos a Magyar Rádiónak. Sok kérelmet már véleményeztek, és az első dokumentumokat már továbbították az államfőnek.
Vágólapra másolva!

Hetente átlagosan négyezren igénylik az egyszerűsített honosítást - mondta Wetzel Tamás miniszteri biztos a Magyar Rádiónak. Január eleje óta összesen tizenhatezren adtak be kérelmet.Az eddigi kérelmezők több mint fele Erdélyben, körülbelül negyede pedig a Délvidéken adta be papírjait.

Az érdeklődés folyamatos, Los Angelesből, Katarból és Ausztráliából is érkeznek a kérelmek a nagykövetségekre, konzulátusokra, vagy egyenesen Budapestre. Észak-, illetve Dél-Amerikában szükség van segítségre, itt kihelyezett konzuli napokat tartanak majd. Venezuelában például előzetesen négyszázan jelezték, hogy igényt tartanak az állampolgárságra, ott a konzul február elején veszi majd át a kérelmeket.

Sok kérelmet már véleményeztek, az első dokumentumokat pedig már továbbították is a köztársasági elnöknek. Az első átadásokat összekötik a nemzeti ünneppel: március 15-én Budapesten, több más magyarországi nagyvárosban, ezenkívül Csíkszeredán, Kolozsváron és Szabadkán is ünnepélyes eskütételt tartanak.