Már nem kötelező minden német sertéshúst megvizsgálni

Vágólapra másolva!
A főállatorvos módosította a dioxinrendeletet, így ezentúl csak a kockázatosnak minősített német sertéshús-szállítmányból vesz mintát a hatóság - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Módosította a korábbi dioxinrendeletet a főállatorvos - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden. A szaktárca szerint a módosítást az tette lehetővé, hogy a német hatóságok megfelelő hatékonysággal végzik a dioxin-szennyeződéssel érintett takarmány-előállítók és állattartó telepek ellenőrzését.

A módosítás értelmében a Magyarországra friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt vagy élő sertést vágási céllal behozó vállalkozó köteles a szállítmány várható érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni az illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának. A hatóság a kockázatosnak minősített szállítmányból dioxinvizsgálat céljából mintát vehet. A vizsgálat költségeit az érintett vállalkozónak kell kifizetnie.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter korábban a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát, és a Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el. A magyar intézkedést ugyan hivatalosan az Európai Bizottság nem kifogásolta, de szóbeli kérés hangzott el annak megváltoztatására. A minisztérium a keddi közleményében hangsúlyozza, hogy a magyar hatóság a lakosság egészségének védelme érdekében továbbra is fenntartja a szigorú ellenőrzéseket.