Áprilistól ingyen adja híreit az MTI

Vágólapra másolva!
Ingyenesek lesznek az MTI hírei április 1-jétől, a szerkesztőségektől kieső 700-800 millió forintot az állam pótolhatja - mondta a Napi Gazdaságnak Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Április 1-jétől ingyenesek lesznek a Magyar Távirati Iroda hírei és képei - mondta Belénessy Csaba, az MTI Zrt. vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjújában, hozzátéve, hogy a hangok és a mozgóképek ingyenessé tételéről még nem született döntés. Belénessy szerint "ezek előállítását egyszer már megfizette az adózó polgár", így azt tartják jogosnak, hogy ezek a tartalmak mindenkihez eljussanak.

Összesen mintegy 700-800 millió forint kereskedelmi bevétel esik ki az MTI-nél azért, mert a szerkesztőségek is ingyen jutnak majd a hírekhez, de a vezérigazgató szerint ez az összeg állami forrásokból pótolható.

Belénessy Csaba az interjúban szemléletváltásról beszélt, szerinte egy nemzetközi hírügynökség hatékonysága nem elsősorban a bevételein mutatkozik meg, hanem azon, hogy hány emberhez jutnak el a hírei.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a jövőben az MTI készíti majd a közmédiumok számára a híradókat és a krónikákat. Elmondása szerint egy műsor-előkészítő egység dönti majd el, hogy egy eseményt hogyan dolgozzanak fel. Így lehet valamely eseményről rádiós vagy tévés változat, és ha a téma megkívánja, születhet az MTV-re vagy a Duna Televízióra szabott feldolgozás is. A változások ebben az évben befejeződnek, de a mikrofonokra helyezett MTI feliratú mandzsetta prototípusa már elkészült.