Katonai tisztelgés miatt lett érvénytelen egy közbeszerzés

Vágólapra másolva!
Mivel a megjelölt időben éppen katonai tisztelgéssel fogadtak egy delegációt a Honvédelmi Minisztérium ügynökségénél, csak csúszással tudták felbontani a korábban meghirdetett közbeszerzési felhívásra beérkezett ajánlatokat. Az egyik ajánlattevő megtámadta a döntést, az eljárást megsemmisítették.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége nem tudta a megjelölt időben felbontani a beérkezett ajánlatokat, mivel a székhelyén katonai tisztelgéssel fogadtak egy delegációt, így nem juthattak be az érintettek a kijelölt helyiségbe - a megsemmisítést a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) mondta ki, a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján olvasható.

Az ajánlatkérő összesen 390 millió forint - opcionálisan pedig további 30 százaléknyi - hús- és hentesárura írt ki nyílt közbeszerzést. A felhívásra 4 ajánlat érkezett, de a felhívásban megjelölt 2010. december 6. reggel 9 órakor nem lehetett azokat felbontani.

Az ajánlatkérő székhelyén ebben az időpontban katonai delegációt fogadtak, és a biztonsági szolgálat korlátozta az épületben és annak udvarán a mozgást. Azért, hogy mentse a helyzetet, az ajánlatkérő faxon értesítette az ajánlattevőket, a bontást délután 3 órára halasztotta. A bontás rendben le is zajlott, de utána az egyik ajánlattevő mégis a döntőbizottsághoz fordult, mert a bontás idejét csak a felhívás módosításával lehet eltolni, ez pedig elmaradt.

A KDB megállapította a formális jogsértést, és a teljes eljárást - beleértve a bontást is - megsemmisítette. Tekintettel a jogsértés súlyára, bírságot nem szabott ki, és határozatában megjegyezte, hogy új ajánlatok beadásával, és azok szabályos bontásával, értékelésével korrigálható a hiba.