Pénzbüntetésre ítélték a mindszenti beteget elküldő orvost

2011.02.04. 12:07

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Városi Bíróság azt a doktornőt, aki még 2007-ben a hódmezővásárhelyi kórházból továbbküldte a mindszenti beteget. Az orvos nélküli mentőben a beteg meghalt. A hódmezővásárhelyi önkormányzat szerint a doktornő koncepciós per áldozata.

A megismételt elsőfokú eljárásban százötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte a szegedi bíróság a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát. Ő kezelte azt a 67 éves mindszenti beteget, akit a hódmezővásárhelyi kórházból a szentesibe szállítottak át, de a beteg a mentőben meghalt.

A vádirat szerint az orvos megszegte a rá vonatkozó foglalkozási szabályokat, mert a mentővel odaszállított beteget, orvosi vizsgálat nélkül szállíttatta tovább a szentesi kórházba. Ráadásul a mentőben nem volt orvosi felügyelet sem, ezzel közvetlen veszélynek tette ki a beteget. A nyomozás szerint azonban nem igazolható, hogy a gondatlan magatartás és a sértett halála között összefüggés lenne, vagyis a beteg szabályos ellátás esetén is meghalhatott volna.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat közleményben állt ki a doktornő mellett. Álláspontjuk szerint a doktornő koncepciós per áldozata, és a beteg haláláért az egészségügyi ellátórendszer szakmaitatlan és felelőtlen átalakítása a felelős. Ha másofokon is pénzbüntetésre ítélik a doktornőt, akkor az önkormányzat megfizeti helyette.

mindszenti beteg ügye azért került középpontba, mert az egészségügyi reform több fontosabb elemének az életbe lépése után történt. Hódmezővásárhely fideszes polgármestere, Lázár János ezt követően nevezte a mindszenti férfit az egészségügyi reform első áldozatának.