Kórházigazgatók előtt kért elnézést Tarlóstól a helyettese

Vágólapra másolva!
Az [origo] információi szerint bocsánatot kért Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes azon a találkozón, amelyen az általa korábban meneszteni akart kórházigazgatók és Tarlós István főpolgármester is részt vett. Az egyik résztvevő szerint Szentes nemcsak a történtek miatt sajnálkozott, hanem elnézést kért Tarlóstól is.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester kedden délután fél 4-kor fogadta a 12 fővárosi kórház igazgatóját, és közel egy órán át egyeztetett velük. A találkozót azért hívták össze, mert a múlt kedden Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes Tarlós jóváhagyása nélkül meneszteni próbálta a kórházak vezetőit. A kirúgásokat a külföldön tartózkodó Tarlós állította le.

A keddi tárgyalás több résztvevője az [origo]-nak azt mondta: a megbeszélés elején Szentes elnézést kért a múlt héten történtekért. Az egyik résztvevő hozzátette, hogy Szentes a kórházigazgatók előtt kért elnézést Tarlóstól. A forrás szerint ezután Tarlós arról beszélt az intézményvezetőknek, hogy Szentest ő maga választotta ki helyettesének. Ezzel valószínűleg azokat a találgatásokat akarta eloszlatni, hogy Szentes valójában nem az ő személyes választása volt, hanem Pesti Imrének, a korábbi egészségügyért felelős főpolgármester-helyettesnek lenne a bizalmasa, és az ő nyomására került a posztra.

Szentes és Pesti hasonló koncepcióval állt elő a fővárosi egészségügyi rendszer átalakításáról, mindketten a fővárosi kórházak összevonását támogatták. Ezzel szemben Tarlós a kormány koncepciójával ért egyet, miszerint állami felügyelet alá kéne helyezni a fővárosi kórházakat. A Szentes és Pesti közti jó viszonyra maga Tarlós is utalt, amikor a múlt héten arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy a kórházigazgatók kirúgása nem Szentes ötlete volt, hanem másvalaki mozgatta a szálakat. Bár Tarlós nem mondta ki Pesti nevét, nyilvánvaló volt, hogy korábbi helyettesére, a fővárosi kormányhivatal jelenlegi vezetőjére utal.

A szerdai egyeztetésen - több résztvevő szerint - az is szóba került, hogy február 28-ig négy kórház igazgatói posztjára pályázatot ír ki a főváros. A négy intézmény: a Dél-pesti, az Uzsoki, a Szent Imre kórház és a Stomatológiai Intézet. Egy tavaly év végén elfogadott jogszabály szerint a vezető beosztású, határozatlan időre kinevezett közalkalmazottak kinevezése határozott idejűre változik. A határozott idejű kinevezés januártól számítva öt évig tart, ezt úgy lehet kikerülni, ha az adott posztokra pályázatot írnak ki - mondta az egyik forrás. A fővárosi vezetés így a négy említett kórház esetén döntött úgy, hogy pályázatot ír ki az intézményvezetői posztokra.

Az egyik résztvevő az [origo]-nak azt mondta: valószínűleg az intézményi vezetői pályázatok voltak az okai annak, hogy Szentes a múlt héten meneszteni akarta az intézményvezetőket. Azt azonban a forrás se tudta megmondani, hogy a főpolgármester-helyettes akkor miért nem csak négy kórház vezetőjét akarta kirúgni.

Egy másik résztvevő pedig azt mondta, hogy Tarlós az ülésen továbbra is a fővárosi kórházak állami kézbe adás mellett érvelt, erről azonban újabb részleteket nem árult el. Tarlós a múlt héten a Magyar Nemzetnek azt mondta: elsőként négy országos hatáskörű intézményt adnának állami kézbe. A tervek szerint a Heim Pál Gyermekkórház, a Péterfy Sándor utcai kórház, a Szent István kórház, illetve a Központi Stomatológiai Intézet kerülne állami kézbe. Közülük a Heim Pál, a Péterfy Sándor utcai kórház és a Stomatológiai Intézet a legnagyobb adóssággal rendelkező kórházak közé tartozik.