Márciusban kezdődik a romagyilkosságokkal vádolt férfiak pere

Vágólapra másolva!
A bíróság tájékoztatása szerint márciusban kezdődik meg a romagyilkosságokkal vádolt négy férfi büntetőpere. Leghamarabb a jövő héten derül ki, hogy mikor lesz az első tárgyalási nap. A gyanúsítottak a vád szerint kilenc bűncselekményt követtek el.
Vágólapra másolva!

Márciusban elkeződik annak a négy férfinak a büntetőpere, akiket a romák elleni támadások elkövetésével gyanúsítottak meg. A tárgyalás a Pest Megyei Bíróság budapesti, Thököly úti épületében lesz öttagú bírói tanács részvételével, Miszori László bíró vezetésével. Kende Katalin, a Pest Megyei Bíróság szóvivője még nem tudta megmondani, mikor lesz az első tárgyalási nap, a pontos dátumot leghamarabb a jövő héten jelölik ki.

Összesen kilenc bűncselekmény miatt nyomozott a Nemzeti Nyomozóiroda, a támadásokban hat ember vesztette életét. A támadássorozat elkövetésével négy férfi gyanúsítanak: K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt. Az előzetesben lévő férfiakat 2009. augusztus 21-én fogták el egy debreceni szórakozóhelyen, három héttel a kislétai támadás után.

Először 2008. július 21-én Galgagyörkön támadtak romákra, majd augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán ért támadás romákat, míg 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán történt újabb bűncselekmény romák ellen.

Az ügyészség a vádiratban az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettével, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja.

Az elsőrendű vádlottat, K. Árpádot foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés, míg a negyedrendű vádlottat, Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettével is vádolják.