Vágólapra másolva!
Több szabálytalanság is történt a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásakor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint. A soron kívüli vizsgálat azt állapította meg, hogy legalább öt milliárd forint kár érhette az államot, az ügyben szerdán feljelentést tettek.
Vágólapra másolva!

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) soron kívüli ellenőrzés keretében vizsgálta a moszkvai kereskedelmi képviselet eladását, és a vizsgálat során több szabálytalanságot is feltártak - jelentette be Gaál Szabolcs Barna, a hivatal elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Azt is elmondta, hogy ezért szerdán a hivatal feljelentést tett az ügyben hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt.

Gaál Szabolcs Barna szerint a moszkvai ingatlan eladása miatt komoly vagyoni hátrány érte az államot, legalább 5 milliárd forint hátrány származott az ügyletből. A Kehi jelentése több felelőst is megnevez, de az elnök az [origo] kérdésére nem kart konkrét személyeket felsorolni. Gaál ugyanakkor utalt arra, hogy a kedden őrizetbe vett három ember a felelősök között lehet. Az ügyészség kedden őrizetbe vette, illetve gyanúsítottként hallgatta ki Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábbi vezérigazgatóját, Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövetet és Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium korábbi államtitkárát.

A sajtótájékoztatón a Kehi elnöke több olyan dokumentumot is bemutatott, amelyet korábban már az [origo] ismertetett, ezek főként a Külügyminisztérium és MNV belső vizsgálati anyagából származtak. Ilyen volt például a Székely Árpád kézzel írott, 2005 novemberi levele, amely elindította az épület eladását, miközben a kormány az eladást csak 2006-ben hagyta jóvá. Gaál bemutatta azt az [origo] által tavaly januárban ismertetett levelet is, amelyben a Külügyminisztérium államtitkárai azt írták az MNV volt vezérizgazgatójának, hogy az ingatlan vételára hátrányos volt a magyar állam számára, az épület ugyanis többet ért.

Arra a kérdésre, hogy milyen szintű állami vezetőket érinthet még az ügy, Gaál azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy mi hangzott el pontosan a 2008 június 10-11-i dobogókői kormányülésen, ahol jóváhagyták az ingatlaneladást. A kormányülésen elhangzottak azért lehetnek érdekesek, mert azt azután tartották meg, hogy 2008 márciusában szabálytalanul, pályáztatás nélkül már eladták az épületet. A kormányülés idején Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök. Gaál szerint azonban erről a kormányülésről nem készült hangfelvétel, csak az összefoglaló áll rendelkezésre.

Gaál az [origo] azon kérdésére, hogy az ingatlant megvásárló, luxemburgi Diamond Air tulajdonosai között lehetnek-e magyar állampolgárok, nem tudott válaszolni. Mindössze annyit mondott, hogy a rendelkezésre álló dokumentumokból az derül ki, hogy a cég mögött Viktor Vekszelberg orosz oligarcha állt.

A Központi Nyomozó Ügyészség 2009 novembere óta nyomoz az épület eladása miatt. Keresztes Imre főügyész korábban az [origo]-nak azt mondta: több bűncselekmény gyanúja is felmerült a nyomozás során. Az egyik a hűtlen kezelés, az ügyészség szerint ugyanis felmerült az a gyanú, hogy ha a jogszabályoknak megfelelő módon adták volna el a moszkvai ingatlant, akkor magasabb áron lehetett volna értékesíteni a korábban állami tulajdonban lévő épületet. Az épületet körülbelül 4 milliárd forintért adta el a magyar kormány, ebből 3,5 milliárd volt a vételár, közel 500 milliót pedig előlegként fizetett ki a vevő, igaz, évekkel azelőtt, hogy az ingatlant megszerezte volna.

A 17 ezer négyzetméteres, Lurdy-ház nagyságú ingatlan eladásáról a magyar kormány 2005-ben kezdett el tárgyalni. A későbbi vevőt gyakorlatilag már ekkor kiválasztották. Az eladás a kormány szerint azért húzódott el, mert csak az épület volt a magyar kormány tulajdonában, a földterület, amelyen az épület áll, orosz állami tulajdon volt. Az eladás zavaros részleteire először az ÁSZ jelentése hívta fel a figyelmet 2009 szeptemberben, később az ingatlant használó Külügyminisztérium és az épület tulajdonosi jogait gyakorló MNV is vizsgálatot indított az ügyben. Az [origo] korábban több cikkben foglalkozott a moszkvai ingatlan eladásának zavaros körülményeivel, cikkeinket itt találja.