"Itt már lehúzták a rolót" - a falu, amely nem tud polgármestert választani

Bödeháza
Vágólapra másolva!
A szomszédos falvakból ideiglenesen betelepített szavazókkal próbálta eldönteni az októberi választás döntetlen eredményét Bödeháza két polgármesterjelöltje. A rendőrség okirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoz, a helyiek pedig nem értik, miért kockáztattak ennyit a jelöltek: az ötvenlakosú, elöregedett, kihalás szélén álló, határmenti településen se pénz, se hatalom nem nagyon jár a falu vezetésével.
Vágólapra másolva!

"A hetési ember a tréfás beszédnek, kedélyeskedésnek nagy híve. Nem büszke, nem kötekedő, nem haragtartó. Eléggé simulékony. Az együtt dolgozást nagyon szereti. Takarékos, fösvény ember. Böjtöl, imádkozik eleget, nem káromkodik" - idézi Gönczi Ferencet, Hetés és Göcsej néprajzkutatóját a Zala megye délnyugati csücskében fekvő tájegység, Hetés falvainak honlapja. A tudós kutató megfigyeléseit október óta cáfolja a térséghez tartozó Bödeháza két polgármesterjelöltje és alig pár tucatnyi választópolgára azzal, hogy a múlt vasárnap harmadszorra sem tudtak vezetőt választani a falu élére, és a felmerült csalások miatt már a rendőrség is nyomoz.

A két részre szakadt falu

A lépés is messzire hallatszik Bödeházán, a körülbelül ötvenlelkes falu mély csöndjét csak egy-egy kutyaugatás, kakaskukorékolás töri meg. Sok az elhagyott, rogyadozó ház, soknak a falán talán sose volt vakolat, vagy már rég lemállott róla. A kapuk lelakatolva, a redőnyök mindenütt lehúzva, a kertek földje fagyott és tar, életnek az egész faluban szinte semmi jele. Délben hosszan zúg a falu kápolnájának harangja, épp akkor hagyja abba, mire odaszaladunk. A harang kötele magányosan leng a kápolna zárt ajtaja előtt, de nem találjuk, ki húzkodta - automata kongatja a harangot is.

"Nézzen körül! Itt már lehúzták a rolót" - mutat körbe a falu végén álló háza kerítésére támaszkodó idős férfi, és sorolja, melyik házban nem laknak már, melyiket vették meg potom 500-600 ezer forintért osztrákok, szlovének, svájciak, hogy majd egyszer rendbe szedjék, és eltöltsenek a faluban pár nyugalmas évet. "Mindenki tudja, mi lesz ennek a vége. Kihalunk, és jöhetnek a buldózerek" - mondja a férfi, aki esélyt sem lát arra, hogy Bödeháza egyszer újra élő település legyen.

A polgármesteri hivatalt is zárva találtuk szerdán, de a felzászlózott épület előtt álló hirdetőtáblát papírok borítják, az egymás hegyére-hátára tűzködött határozatokból kiolvasható az elmúlt pár hónap száraz krónikája. Az október 3-ai önkormányzati választásokon két jelölt, a falut 16 éve vezető Büki László és Káldi Lászlóné indult a polgármesteri tisztségért. A falu 47, választásra jogosult lakójából 44-en voltak szavazni, de nem tudtak vezetőt választani: mindkét jelölt 22 voksot kapott.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Határozatok és választási közlemények a falu hirdetőtábláján

A megosztott falu fizikailag is két részből áll, a két településrész pár száz méterre fekszik egymástól, így az út kétszer vezet be Bödeházára, és kétszer érjük el a végét is. Az egyik rész régen Szentistvánlak néven önálló település volt, egy ideig a határ is elválasztotta Bödeházától, majd a harmincas években csatolták hozzá. A faluban így két temető és két kápolna van. Káldiné a szentistvánlaki, Büki László a bödeházi részben lakik, bár Káldiné szerint ez nem számított a szavazásnál, a helyiek nem településrészek szerint szavaznak.

Hirtelen megszaporodtak a bödeháziak

Az októberi döntetlen miatt január elejére újra kiírták a polgármester-választást. A két jelölt maradt, de a falu lakossága a választás előtti héten papíron hirtelen megszaporodott: január 9-én már 84 név szerepelt a jegyzékben, közülük 80-an el is mentek szavazni. A szavazáson Büki többséget is szerzett, de nem sokáig örülhetett, mert a rejtélyes új lakók miatt a választási bizottság megsemmisítette a választás eredményét, és új fordulót írtak ki.

A körjegyző szerint 21 új lakó Büki László házába jelentkezett be. Bödeházán azt beszélik, az önkormányzattal szemben álló Hetési tájbolt boltosa volt a polgármester házának egyik új lakója. A kis bolt a hét három napján délelőtt tart nyitva, szerdán is délig, de fél 12-kor már épp távozóban találtuk a boltost. A nő mosolyogva, de nagyon határozottan hárította el kérdéseinket, azt mondta, valóban bejelentkezett, de három napja már megint nem bödeházi. "Ugyan. Ugyan" - válaszolta titokzatosan mosolyogva arra a kérdésünkre, hogy a Büki László kérte-e meg arra, hogy átjelentkezzen, majd zárta az ajtót, és elhatott a kocsijával.

"Legszívesebben már ma lemondanék! Elegem van az egészből, én csak egy idős asszony vagyok, szívességből vállaltam el a tisztséget, mert nem volt más jelentkező" - panaszolta indulatosan az [origo]-nak telefonon szerdán Bödeházán Csuka Béláné, a helyi választási bizottság elnöke. Az ő neve szerepel a hivatal elé kitűzött határozatokon, de azokat a körjegyzőségen készítették elő, neki már csak alá kellett írnia őket. Az asszony el van keseredve, mert a faluban többen már őt okolják azért, hogy még mindig nincs polgármesterük. Pedig ő - panaszolja - csak a dolgát végezte, amikor nem nyugodott bele, hogy idegenek döntsék el a falu sorsát.

A rejtélyes új lakók miatt a falu körjegyzője a választási bizottság kérésére fiktiválási eljárást indított: megvizsgálja, hogy az újonnan jöttek tényleg Bödeházán laknak-e, és ha nem, törli őket a nyilvántartásból. A február 6-ra kiírt harmadik polgármester-választára többen maguktól is kijelentkeztek a faluból, így a múlt vasárnap 73 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, közülük 64-en szavaztak. Most is Büki László nyert volna 33 szavazattal, de a választási bizottság újra megsemmisítette az eredményt. A rendőrség a szavazás előtt pár nappal közölte, hogy egy bejelentés nyomán közokirat-hamisítás gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség a január 9-ei választással kapcsolatban.

"Miért kell ekkora hatalmas ramazurit csinálni? Miért ragaszkodik ennyire a polgármesterséghez?" - kérdezi Káldi Lászlóné, a polgármester kihívója. Káldiné már négy évvel ezelőtt is indult a polgármester ellen, akkor 18 szavaztot kapott, és veszített. Most azért nem adja fel, mondja, mert biztos abban, hogy igaza van.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Káldi Lászlóné egy hetési szőttessel

Büki Lászlót sem a céljairól, sem a lakásába bejelentett titokzatos új bödeháziakról nem tudtuk megkérdezni, telefonon azt mondta, csak akkor válaszol a kérdéseinkre, ha a fellebbezése után végleges eredménye lesz a vasárnapi választásnak. Elutasítása ellenére szerdán a házánál is próbálkoztunk, de a csengetésünkre senki sem válaszolt, pedig pár perccel korábban egy irattal a kezében bent járt egy férfi, aki a falugondnoki szolgálat autójával állt meg a ház előtt.

Sok hűhó semmiért

"Miért, miért? Hát a pénzért! Azért megy a harc!" - mondta az [origo]-nak a falu végén a kerítését támasztó férfi. Szerinte csak a polgármesteri fizetés a tét, de hogy ez pontosan mennyi, azt senki nem tudta megmondani Bödeházán. Káldiné az előző ciklusban képviselő volt, de ő sem tudja, szerinte a polgármester egyedül döntött a fizetéséről. A helyiek csak a választási bonyodalmak miatt megjelent újságcikkekre hivatkozva mondják, hogy "majdnem százezer" forintot visz haza havonta a falu vezetője.

A helyiek nem nagyon tudták megmondani, hogy egy ilyen kis faluban mit csinál a polgármester. "Neki kell szólni, ha kaszáltatni akarunk a ház előtt, vagy fel kell tárcsázni a földet" - mondja egy idős asszony, aki szerint a polgármester intézi, hogy a négy szomszédos falu közös traktorja mikor dolgozik Bödeházán. Az idős férfi szerint pont az elvégzendő munkák miatt jobb egy férfi a falu élén. "Ugyan, annak ki van festve a körme!" - mondja Káldinéra, aki szerinte nem venné ki annyira a részét a munkából, mint Büki László.

A falu az állami normatívából gazdálkodik, egyetlen család fizet csak iparűzési adót Bödeházán, és néha egy-két telek eladásából van pluszbevétele a falunak. Az elmúlt években felújították az egyik ravatalozót, frissen festett az önkormányzat boltja és a polgármesteri hivatal is, de más fejlesztésnek nincs nyoma. A falun átvezető utat hatalmas kátyúk szabdalják, a szentistvánlaki részen pedig nagyrészt csak földút van.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Lehúzták a rolót. Amelyik házban laknak, ott is nagyon elzárkóznak az emberek

Káldiné azt mondja, sokan őt okolják a történtekért, hogy "ő kezdte" a harcot azzal, hogy az októberi választás után nem sokkal öt rokona is beköltözött Bödeházára. "Az öcsémet családi okok miatt fogadtam be a házamba, a nővérem és az egyetemista gyerekei pedig a saját házukba költözte be" - mondja, és mutatja a szemben álló új rönkházat. "Még nem laknak itt, de azt senki nem követelheti meg, hogy mindig itt legyenek" - mondja. Szerinte ellenfelének nem az ő rokonai, hanem a közeli falvakban bevált módszer adott tippet arra, hogy új beköltözőkkel döntsék el a polgármesterség sorsát.

"Nem az emberek hibája ez, meg nem is azé, aki idejött, hanem a törvényé, ami erre lehetőséget ad" - mondta egy férfi, aki a bozótot vágta a falu egyik üres telkén. Bár nekünk nem árulta el, egy helyitől később megtudtuk, hogy Káldiné testvére, így nem csoda, hogy ugyanazt mondta, amit a jelölt: úgy kellene dönteni a polgármesterről, hogy csak azok szavazhassanak, akik már október 3-án is bödeházi lakosok voltak. "Akármelyik jön, nem számít. Csak hagyják, hogy eldöntsük, hogy rendesen menjen a dolog, és a falu népe válasszon" - mondta a buszra várakozó idős asszony is.

Jön a negyedik menet

A legutóbbi, vasárnapi választás eredményét a helyi választási bizottság újra megsemmisítette arra hivatkozva, hogy még mindig olyanok szavaztak, akik sem korábban, sem jelenleg nem laknak Bödeházán. A döntést ketten - egy ismeretlen beadványozó mellett Büki László eddigi polgármester - is megfellebbezték, így az ügy átkerült a területi választási bizottsághoz.

A területi bizottság az [origo]-nak csütörtökön megküldött határozatok szerint elutasította a fellebbezéseket, és helybenhagyta a választás eredményét megsemmisítő döntést. Ez azt jelenti, hogy Bödeházán hamarosan negyedszer is megpróbálnak polgármestert választani.

A döntés ismeretében újra megkerestük telefonon Büki Lászlót, aki azt mondta, hogy szerinte "nem érdemes foglalkozni" a területi választási bizottság döntésével, ezért korábbi ígérete ellenére ezek után sem akar nyilatkozni. Meg szerettük volna tudni, hogy indul-e a következő választáson, de a kérdést végig sem hallgatva letette a telefont.