Vágólapra másolva!
Szabadlábra helyezte a bíróság a moszkvai magyar ingatlanügy kapcsán őrizetbe vett volt állami vezetőket. Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkár, Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezetője és Székely Árpád volt moszkvai nagykövet előzetes letartóztatását kezdeményezte az ügyészség, de a bíróság másképp döntött.
Vágólapra másolva!

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szabadlábra helyezte Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkárt, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezetőjét és Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet. A moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása kapcsán vették őrizetbe a korábbi vezetőket, előzetes letartóztatásukat a Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezte, de a bíróság máshogy döntött. A döntés nem jogerős.

A gyanúsítottak a nyomozóhatóság szerint az árfolyamveszteségre is tekintettel a magyar államnak összesen csaknem hétmilliárd forint kárt okoztak. A gyanú szerint az akkor moszkvai magyar nagykövet felhatalmazás nélkül, a szabályok megkerülésével három éve aláírt egy szerződést az ingatlan eladásáról. A vételár az ügyészség szerint sokkal alacsonyabb volt a piaci értéknél. A 23,6 millió amerikai dolláros árból a vevő a szerződéskötés után 21,3 milliót átutalt a magyar államnak. Ezt az összeget az MNV számláján írták jóvá, és 3,5 milliárd forintra konvertálták át.

Az ügyészség szerint a jogszerűtlenül megkötött, előnytelen szerződésről Horváthné Fekszi Márta és Tátrai Miklós is tudott, ennek ellenére azt a látszatot igyekeztek kelteni, hogy az értékesítés még nem történt meg.

A moszkvai ingatlanügy részleteiről és szereplőiről itt olvashat.