Csak orvosi indokok vagy bűncselekmény esetén engedné az abortuszt a Jobbik

Vágólapra másolva!
Módosítást nyújt be a magzati élet védelméről szóló törvényhez a Jobbik. Az ellenzéki párt indítványa szerint csak akkor lehetne abortuszt végezni, ha a terhesség bűncselekmény következménye, vagy egészségi okok indokolják.
Vágólapra másolva!

Az életvédelem joggyakorlatba ültetetése lehet Magyarország megújulásának, társadalmi újjászületésének a sarokköve - jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján Hegedűs Lórántné jobbikos országgyűlési képviselő. A párt azt szeretné elérni, hogy a "a törvényhozói szándék iránymutatói jelleggel foglaljon állást az élet mint legfőbb érték védelme mellett, annak méltóságát a fogantatástól a sírig oltalmazva" - fogalmazott Hegedűs Lórántné.

A Jobbik indítványa szerint csak orvosi indokok alapján lehetne abortuszt elvégezni, vagy akkor, ha a terhesség bűncselekmény következménye. A sajtótájékoztatón Z. Kárpát Dániel jobbikos parlamenti képviselő azt mondta, hogy a benyújtott törvényjavaslatuk nem "drákói szigorúságú", sokkal keményebb szabályozásokkal lehet találkozni Nyugat-Európában. "Azt a káros tendenciát szeretnénk megszüntetni, mely szerint az életnek nincsen szentsége ma Magyarországon" - fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

Orbán szerint szó sem lehet az abortuszszabályok szigorításáról

A magzati élet védelme téma volt a Fidesz és a KDNP háromnapos együttes ülésén is. Orbán Viktor Siófokon egyértelművé tette, hogy szó sem lehet az abortuszszabályok szigorításáról, az ugyanis állítása szerint a társadalom olyan széles rétegeinek ellenérzéseibe ütközne, ami a Fidesz és a kormány támogatottságára is hatással lenne. Arról ugyanakkor állítása szerint lehet tárgyalni, hogy a hiányolt három mondat végül bekerüljön az alaptörvény végleges normaszövegébe - köztük akár az is, amely szerint "az emberi élet a fogantatással kezdődik". Erről, azt mondta, később tárgyalna még a kereszténydemokratákkal. Mindezek után Orbán Viktor szavazást is kért arról, hogy változatlan maradjon az 1991-es magzatvédelmi törvény, de egyetlen nemmel voksoló képviselő (Surján László) és három tartózkodó mellett mindenki igennel szavazott a jelenlegi helyzet fenntartására.