A médiatörvény minden kifogásolt pontján változtatna a kormány

Vágólapra másolva!
Külföldi médiát nem sújtana pénzbírsággal a módosított médiatörvény, míg a kiegyensúlyozottság kritériuma nem vonatkozna a lekérhető médiaszolgáltatásokra, így a blogokra sem - derült ki a kormány Brüsszelnek küldött válaszleveléből, amelyet egy német lap szerzett meg, miután Magyarországon nem hozta nyilvánosságra a kormány.
Vágólapra másolva!

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) birtokába jutott a magyar kormány válasza, amelyet Brüsszelnek írt, miután az Európai Bizottság kérdéseket tett fel a magyar médiatörvényről. A magyar minisztérium az [origo]-nak eddig nem adott tájékoztatást a levél tartalmáról.

A levél szerint a külföldi médiát nem sújtaná pénzbírsággal a módosított magyar médiatörvény - írta a FAZ. A kormány nem hozta nyilvánosságra a módosításra tett javaslatokat, de brüsszeli források szerint azok minden olyan pontra kiterjednek, amelyeket az EB bírált és megváltoztatásukat kérte.

Az új tervezetben törölték a külföldi média pénzbírsággal történő büntetését a törvény megsértése esetén, továbbá nem vonatkozna a "kiegyensúlyozott tájékozottság" elvárása a lekérhető médiaszolgáltatásokra, beleértve a blogokat is. Ezeknek a regisztrációját sem lehetne megtagadni elégtelen adatközlésre hivatkozva.

Az eredeti törvénynek megfelelően a jövőben tilos lenne a személyek, nemzetek vagy kisebbségek diszkriminációja, de kivették a szövegből a rájuk vonatkozó sértéseknek a megtiltását.

Az EB szóvivője a lap kérdésére nem kívánt részletekbe bocsátkozni a magyar válasz tartalmáról, csak annyit közölt, hogy azt a testület két szakértői csoportja vizsgálja.

Az Európai Bizottság első körben három aggályos pontot talált a médiatörvényben (ezekről bővebben itt olvashat). A kormány szerint technikai észrevételek voltak, de később kiderült, hogy keményebb volt a kritika ennél.

A médiatörvény körüli vihar híreit itt gyűjtöttük össze.