"Felesleges élet nincs" - vágott vissza a magát kereszténydemokratának nevező Orbán Viktor Vona Gábornak, aki "indokolatlan szaporulatról" beszélt a cigányokkal kapcsolatban. A miniszterelnök nem először figyelmeztette Vonát, az őszi ülésszak nyitóülésén a cigánybűnözés emlegetése miatt tette helyre a Jobbik frakcióvezetőjét.

Vitába szállt "cigányügyben" Orbán Viktor Vona Gáborral, a Jobbik frakcióvezetőjével hétfőn a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén. Vona Gábor a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, az ország demográfiai csapdában van, és szerinte probléma a cigányok "indokolatlan népszaporulata". Vona már január végén előadott évadnyitó beszédében is arról beszélt, hogy "túl sok cigány gyerek születik" (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

"Felesleges élet még nem született, indokolatlan élet nincsen" - mondta viszontválaszában Vona felvetéseire Orbán, aki magát és frakcióját kereszténydemokratának nevezte, és azt mondta, ebből az álláspontból nem adnak.

A kormányfő nem először tette helyre a parlamentben a cigányokról beszélő Vona Gábort: szeptemberben, az őszi ülésszak kezdetén is figyelmezette az akkor a cigánybűnözésről beszélő Jobbik-frakcióvezetőt. Orbán akkor a Jobbik-frakciónak azt mondta, nagyon sajnálja, hogy az Országgyűlésben kell beszélni arról, miért rossz, ha cigánybűnözést emlegetnek, és figyelmeztette őket, hogy vigyázni kell az ilyen jelzőkkel.

Orbán azt mondta, ő nem híve a valóság eltagadásának, de az emberi méltóságát mindenkinek tiszteletben kell tartani. Különösen fontos ez azoknak, akiknek már csak ez maradt - mondta Orbán. "Én azt elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos tulajdonságokkal rendelkező emberek többen vannak, de azt nem, hogy valaki bűnöző lenne azért, mert bizonyos tulajdonságokkal született" - mondta akkor Orbán.

 

Vona Gábor és Orbán Viktor szóváltása a parlamentben