A tervmódosításra hivatkozik a melegfelvonulást megtiltó rendőrség

Vágólapra másolva!
Közel egynapos hallgatás után megszólalt a rendőrség a melegfelvonulás megtiltása ügyében, és közleményében azzal magyarázza a döntést, hogy a jogszabályok miatt nem volt más lehetőségük. A BRFK egy korábbi útvonalon már engedélyezte a rendezvényt, de amikor a szervezők előálltak egy módosítási kéréssel, akkor a rendőrség ezt elutasította.
Vágólapra másolva!

A rendőrség nem betiltotta, hanem a módosított útvonalra tervezett felvonulást nem engedélyezte - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az [origo]-val. Hétfőn derült ki, hogy a rendőrség nem engedélyezte a június 18-ra tervezett melegfelvonulást.

A felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány szeptemberben a Hősök terétől az Oktogonig tartó menetelésre kért és kapott engedélyt. Steigler Sándor, az alapítvány vezetője az [origo]-nak azt mondta, nemrég megváltoztatták az álláspontjukat, és - többek között a Magyarország uniós elnöksége miatti nagyobb nemzetközi figyelem miatt - módosítanák a korábbi útvonalat annyiban, hogy a felvonulás tovább, egészen a Kossuth térig tartott volna.

A rendőrség közlése szerint a meghosszabbított útvonalat a BRFK közlekedésrendészeti főosztálya vizsgálta, de az nem derül ki a közlésből, hogy pontosan miért nem engedélyezte. A BRFK szerint a gyülekezési jogról szóló törvény nem szabályozza a bejelentések módosítását vagy kiegészítését, emiatt "a töretlen bírói gyakorlat alapján a bejelentéseket egészében kell elbírálni". A rendőrség szerint ezért nincs lehetőség arra, hogy engedélyt adjon a felvonulás egy szakaszára.

A Budapestpride.hu közzétette a rendőrség határozatát, amelyben viszont az szerepel, hogy a BRFK megtiltja a rendezvény "megjelölt helyszínén és időpontban történő megtartását". A határozat arra hivatkozva tiltotta be a rendezvényt, hogy a meghosszabbított útvonalra szervezett felvonulás a mozgás szabadságát korlátozná, és a közlekedés más útvonalon így nem lenne biztosítható.

A határozat szerint a felvonulás esetében két alkotmányos jog, a gyülekezési jog és a mozgás szabadságának joga korlátozná egymást, és ilyenkor a rendőrségnek kell mérlegelnie, hogy tudja-e őket az adott helyszínen és időben biztosítani. Az összesen nyolc oldalas határozat ezt követően három és fél oldalon át sorolja, hogy a közlekedésben mekkora fennakadást okozna a szervező szerint 1500 fősre tervezett tömeg. A rendőrség szerint a létszámot növelheti, hogy a rendezvény nagy számú érdeklődőt és ellentüntetőt vonz.

A rendőrség több dolgot is felsorol, hogy miben korlátozná a felvonulás a közlekedés. Ezek között szerepel, hogy a menet által érintett útvonalak közül a Bajcsy-Zsilinszky út és a Hősök tere az EU-elnökség miatt kialakított delegációs útvonalra esik. A rendőrség szerint szintén problémát jelent, hogy a június 18-a az iskolai nyári szünet első hétvégéjére esik, ami megnöveli a szabadidős programokra érkezők számát. A BRFK határozatában az is szerepel, hogy a BKV szerint felvonulás miatti útlezárások körülbelül 50 ezer utast érintenének.

A rendőrség szerint az eredetileg tervezett útvonalon is komoly problémákat okozna a rendezvény a közlekedésben, mind az autós-, mind a gyalogosforgalomban. A diplomata negyed közelsége miatt számos nagykövetség elérésében is gátolná a közlekedést a felvonulás, de a módosított útvonalterv miatt a rendőrség szerint a Parlament és több minisztérium megközelítése, működése válna elérhetetlenné.