Éjfélig lehet jelentkezni az egyetemekre, főiskolákra

Vágólapra másolva!
Több mint nyolcezer képzésre korlátlan számú jelentkezést adhatnak le a felsőoktatásba jelentkező diákok, a hagyományos, postai jelentkezés határideje kedd éjfél.
Vágólapra másolva!

Idén a felsőoktatási intézmények összesen 8280 (a tavalyinál 841-gyel több) képzést hirdettek meg. Az egyetemek, főiskolák 3256 alapképzést, 85 egységes és osztatlan képzést, 1455 felsőfokú szakképzést és 3484 mesterképzést kínálnak a jövő szeptemberben kezdődő tanévre. Akik szeptemberben szeretnék megkezdeni vagy folytatni egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, azoknak érdemes mielőbb leadniuk a jelentkezésüket.

A felvételi jelentkezéseket hagyományosan, papíralapon, postai úton, valamint elektronikus úton is le lehet adni. Az e-felvételihez regisztrálni kell a felvi.hu-n, de ez a jelentkezési mód hitelesítés vagy e-aláírás nélkül érvénytelen. A hitelesítés határideje február 23. Az e-felvételizőknek nem kötelező a dokumentumaikat is elektronikus úton benyújtaniuk, és az eljárási díjat is rendezhetik csekken.

A felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja változatlanul kilencezer forint, ezért az összegért három jelentkezés megjelölésére van lehetőség. Ezenfelül jelentkezésenként az alapdíj mellett 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

Változik a többletpontok mértéke

A jelentkezési szabályok nem változnak az idén, a többletpontok mértéke viszont igen. Az emelt szintű érettségi kivételével ugyanis valamennyi egyéb jogcímen kevesebb többletpont kapható. Így például a középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgáért 40 pont jár, de a nyelvvizsgákért összesen maximum 40 pont kapható. A minimális pontszám egyébként alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben 200 pont - olvasható a felvi.hu-n.

A felsőoktatási intézmények 53 450 hallgatót vehetnek fel a következő tanévben államilag támogatott képzésre, ebből alapképzésre 40 610, egységes, osztatlan képzésre 2840, felsőfokú szakképzésre 10 ezer diák nyerhet felvételt. Államilag támogatott mesterképzésekre 19 600-an, doktori képzésekre 1300-an kerülhetnek be. A felsőoktatási felvételi ponthatárokat 2011. július 21-én állapítják meg.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár február elején azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy 2012-től tarthatnak majd szóbeli felvételit az egyetemeken. A tervezet május-júniusban kerülhet a parlament elé. A részleteken dolgoznak, de elképzelhető, hogy a legkiválóbb írásbeli teljesítményt nyújtó jelentkezőknek nem kell majd szóbelizniük. A tervezetről szóló cikkünket itt olvashatja.