"Tíz évet dohányoztam, de nem erre vagyok büszke" - képviselők Orbán életmódjavaslatáról

2011.02.15. 9:34

Szanyi Tibor ötvenöt éve nem volt beteg, a Novák házaspár úszással, vitaminokkal és zöldségekkel vigyáz az egészségére, Papcsák Ferenc stresszmentes életre törekszik - az [origo]-nak nyilatkozó képviselők nem kifogásolják Orbán Viktor javaslatát, miszerint aki elherdálja az egészségét, annak jobban hozzá kell járulnia az egészségügyi kiadásokhoz.

"Az egészség ugyanolyan személyes tőke, mint a lakás vagy az autó, és aki felelőtlen életmóddal elvesztegeti ezt a tőkét, annak jobban hozzá kell járulnia az egészségüggyel kapcsolatos kiadásokhoz" - mondta Orbán Viktor hétfőn, a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján tartott beszédében. A miniszterelnök konkrétumokat ugyan nem árult el a már beharangozott egészségügyi reformokról, ez a mondat jelezheti azok irányát.

Az egészségügyért felelős államtitkárság már tavaly év végén készített egy tervezetet, amely szerint speciális adót kellene fizetni az egészséget károsító termékcsoportok után. A vitairatban népegészségügyi termékdíjként emlegetett adót kivetnék a magas zsír-, só- és cukortartalmú élelmiszerekre, de a tervezet szerint fizetniük kellene az extrém sportokat űzőknek is (a hamburgeradóként is emlegetett javaslatról ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben).

Az [origo] hétfőn a miniszterelnök beszéde után megkérdezte a képviselőket, hogyan értelmezik Orbán kijelentését, és mit szólnak hozzá. A képviselők többsége úgy érzi, ő egészségesen él: