Jövő tavasztól élhetnek az egyéni nyugdíjszámlák

2011.02.15. 13:43

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága törvénymódosítást nyújtott be, hogy az állami biztosítási rendszerben is vezessék az egyéni nyugdíjszámlákat.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításáról szóló törvénymódosításhoz nyújtotta be a gazdasági bizottság azt az indítványát, amelyben kezdeményezi: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az általa kezelt és nyilvántartott adatokat 2011. december 1-től legkésőbb 2012. március 31-ig adja át az egyéni számla alapját képező egyéni nyugdíjnyilvántartás kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére. A javaslat pontosan meghatározza az egyéni számla tartalmát is.
   
Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke a vitában azt mondta: a módosító indítvánnyal megteremtik az alapját annak, hogy a későbbiekben létrejöjjön a tb-n belül az egyéni számlavezetés. Rogán Antal úgy fogalmazott: fontos lépésről van szó, igazi nyugdíjreformról, és annak előkészítéséről. Az egyéni számlavezetés megalapozza annak lehetőséget - fűzte hozzá -, hogy a későbbiekben az állami nyugdíjrendszeren belül a nyugdíj kiszámításánál a számlán lévő összeget figyelembe lehessen venni.
   
Selmeczi Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyéni nyilvántartás mellett létrejövő egyéni számlarendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük. Megismételte, el kell érni azt, hogy az állampolgárok érdekeltek legyenek a kötelező járulékok feletti befizetésekben; ennek alapja az egyéni nyilvántartás, számla. Közölte: szeretnék az alkotmányban is rögzíteni a nyugdíjhoz való jogosultságokat és annak egyes pilléreit.

Az egyéni számlák megteremtésének ígérete azután született meg, hogy a kormány a háromrészes nyugdíjpillérek szabályozásával lényegében megszüntette a második pillért, vagyis a kötelező magánnyugdíjpénztári konstrukciót. Bár a kormány önkéntesnek mondta az állami pillérbe való visszatérést, a valóságban viszont, ha azt nem tette meg az érintett, elvesztette állami nyugdíjjogosultságát. Ennek nyomán a 3 millió pénztártagból mindössze 100 ezren nyilatkoztak arról, hogy maradnak magánpénztáruknál.

Május végére készülnek el az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetés szabályai - volt olvasható egy december közepi kormányhatározatban. Az erre vonatkozó szabályokat a gazdasági és a nemzeti erőforrás miniszternek kell kidolgoznia. A határozat kimondja, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek május 31-éig kell előkészítenie az egyéni számlavezetés módjáról és feltételeiről szóló szabályozást.
   
A bizottság, az előterjesztő és a kormány is támogatta Dancsó József (Fidesz), a nyugdíjpénztár-választás lebonyolításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványait. Azokról Selmeczi Gabriella annyit mondott: a javaslatok precízebbé teszik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) adatvédelemmel, bank-, pénztártitokkal kapcsolatos tevékenységét. Így például pontosítja - fűzte hozzá -, hogy a Kehi ellenőrzési tevékenysége céljából, az ahhoz szükséges mértékben az ellenőrzés lezárásáig kezelheti a üzleti és egyéb titkokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK