Feljelentést tett egy agrárcég privatizációja miatt Budai Gyula

Vágólapra másolva!
Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az elszámoltatási kormánybiztos a Hód-Mezőgazda Rt. 2004-es privatizációjával kapcsolatban. Budai Gyula szerint milliárdos kár érhette az államot.
Vágólapra másolva!

Az elszámoltatási kormánybiztos és a Fidesz frakcióvezetője feljelentést tett a Hód-Mezőgazda Rt. 2004-es privatizációjával kapcsolatban. Budai Gyula és Lázár János ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésének gyanúja miatt.

Budai Gyula keddi budapesti sajtótájékoztatón közölte: vizsgálata azt állapította meg, hogy a Hód-Mezőgazda privatizációja során több mint egymilliárd forint kár érte a magyar államot. Lázár János polgármester, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője emlékeztetett, a hódmezővásárhelyi képviselő-testület 2004-ben azt kérte az akkori kormánytól és a vagyonkezeléssel megbízott szervezetektől, hogy ne értékesítsék a társaságot, ám megkeresésük eredménytelen volt.

A Magyar Nemzet tavaly decemberben írt arról, hogy a mezőgazdaságot érintően tíz nagyobb ügyben vizsgálódik az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula akkor azt mondta a lapnak, hogy vizsgálják az agrárintervencióval kapcsolatos visszaéléseket, valamint a földalapkezelő több földértékesítését is.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. még 2004 tavaszán döntött tíz agrártársaság eladásáról. A listán szerepelt az Abaúj Charolais Rt., a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt., a Komáromi Mg. Rt, az Alcsiszigeti Mg. Rt., az Enyingi Agrár Rt., a Bácsalmási Agráripari Rt., a Szerencsi Mg. Rt., a Bólyi Mg. Rt., a Hód-Mezőgazda Rt. és a Tokaj Kereskedőház Rt.

A tíz agrártársaság értékesítéséből, az állami vagyonkezelő előzetes becslése szerint 15-20 milliárd forintnak kellett volna befolynia a kincstárba. A tíz agrárcég közül végül is hat társaság kelt el, amelynek értékesítéséből 12 milliárd forintos bevételhez jutott az ÁPV Rt.