Ismert emberek szabálysértéseinek eltussolásával vádolnak két rendőrt

Vágólapra másolva!
Huszonhárom-rendbeli hivatali visszaéléssel vádolnak két vezető beosztású rendőrt, akik az ügyészség szerint ismert emberek szabálysértési ügyeit tussolták el. Az Index a vádiratra hivatkozva azt írja, többek között Deutsch Tamás és Demszky Gábor is nekik köszönheti, hogy nem indult ellenük eljárás még évekkel ezelőtt gyorshajtás miatt.
Vágólapra másolva!

Ismert, illetve fontos pozícióban levő emberek szabálysértési ügyeit tussolta el a vád szerint két vezető beosztású rendőrtiszt még a 2000-es évek elején. A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának két tagját - egy nyugalmazott alezredest és egy őrnagyot - 23 rendbeli hivatali visszaéléssel vádolják, perük szerdán kezdődött a Fővárosi Bíróságon.

A vád szerint elsősorban gyorshajtás miatt készült szabálysértési feljelentéseket helyeztek irattárba. A jogtalan előnyben részesítettek között az ügyészség szerint volt ismert színész, államtitkár, és rendőrtábornok is.

Az Index beszámolója szerint nekik köszönhető, hogy nem indult eljárás Kaszás Attila színész (2007-ben elhunyt) ellen, amikor 2005-ben műszaki engedély nélküli autót vezetett, és Gulyás Kálmán egykori egyházügyi államtitkár ellen, aki 2004-ben, egy ötvenes tábla mellett, 82 kilométer per órás sebességgel hajtott. A felelősségre vonást megúszó szabálysértők között ott volt még Deutsch Tamás három, Demszky Gábor pedig két gyorshajtással, valamint Juszt László és Lendvai Ildikó is. Ügyeik ugyanakkor már elévültek, Lendvai Ildikó szerda este közleményt is kiadott, amelyben képtelenségnek nevezte, hogy gyorshajtáson érték volna, hiszen neki több évtizede nincs jogosítványa.

Az elsőrendű vádlott az Index szerint azzal védekezett, hogy a rendőrség állampolgárbarátnak akart látszani, ezért nem továbbítottak minden szabálysértést, gyakran felsőbb utasításra. Juszt László papírjára például tollal rá volt írva Gergényi Péter egykori rendőrfőkapitány neve, hogy ő kérte a megszüntetést, Kaszás Attila ügyének elejtését a belügyminisztérium államtitkár-helyettese, Gulyás Kálmánét pedig Kacziba Antal egykori rendőr altábornagy kérte a vádlott szerint.

Az ügyben a Fővárosi Bíróság már egy évvel ezelőtt hozott egy felmentő ítéletet első fokon, de ezt még abban az évben hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla, és új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot. Az ítélőtábla nem fogadta el a bíróság érvelését, miszerint a vádlottak a rendőrségen kialakult gyakorlatnak megfelelően eljárva, nem ismerték fel cselekedetük társadalmi veszélyességét.

A szerdai tárgyaláson mindkét büntetlen előéletű vádlott tagadta bűnösségét, és azt mondták, hogy előljárói utasításra cselekedtek. Az elsőrendű vádlott szerint méltányosságból döntött az irattárba helyezések mellett, és fel sem merült benne, hogy ez jogellenes lenne. A tárgyalás február 21-én folytatódik.