Egyszerre tárgyalhat az alkotmányjavaslatokról az országgyűlés

Vágólapra másolva!
Megteremtődött az elvi lehetősége annak, hogy minden parlamenti képviselőcsoport alkotmánytervezetéről egyszerre tárgyaljon az országgyűlés, eddig ezt a házszabály kizárta.
Vágólapra másolva!

A több alkotmánytervezetről egyszerre tárgyalhat az Országgyűlés - közölte a KDNP frakcióvezető-helyettese pénteken. Eddig a házszabály kizárta, hogy egy témakörben, egy időpontban kettő vagy több törvényjavaslat vitája folyjon. Így elvileg mind az öt képviselőcsoport alkotmány-előterjesztésének vitáját egy időben lehetne tartani. A módosítást az alkotmány-előkészítő bizottság érte el, a testület munkájában egyetlen ellenzéki párt sem vett részt.

Az országgyűlés illetékes bizottságai pénteken támogatták azt az alkotmánykoncepcióhoz benyújtott kormánypárti módosító javaslatot, amely az eredeti tervekkel ellentétben nem a kormánytól, hanem az egyes képviselőcsoportoktól várja az új alaptörvényről szóló törvényjavaslatok március 15-ig történő benyújtását.

Korábban a Jobbik álszentnek nevezte a Fidesznek az ellenzéki pártok alkotmányozási javaslataihoz való eddigi hozzáállását, ezért nem nyújt be saját törvényjavaslatot az új alaptörvényről. A parlamenti alkotmányozási folyamat részeként a fideszes Szájer József vasárnap jelentette be, hogy 12 kérdésből álló kérdőíven kérdezik meg az embereket a készülő új alkotmány koncepciójáról.

A Fidesz politikusai közül elsőként Lázár János frakcióvezető tett olyan megjegyzést, amely szerint nem zárják ki a megerősítő népszavazás lehetőségét az új alkotmány ügyében. Ezt több ellenzéki párt is szükségesnek tartja.