Tarlós szerint még idén összeomolhat a BKV

múzeumnegyed, Tarlós István, Budapest főpolgármestere
Vágólapra másolva!
A főpolgármester szerint a kormány segítsége nélkül még idén összeomolhat a BKV, aminek következtében néhány napon belül leállhat az egész ország működése is. A közlekedési cég 30 milliárdos hiánnyal és 77 milliárdos adóssággal küzd. A helyzeten Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató szerint a dugódíj bevezetése segíthetne.
Vágólapra másolva!

"Ha a BKV nem kap sürgősen állami segítséget, még az idén össze fog omlani" - jelentette ki Tarlós István főpolgármester csütörtök este, a Baross Gábor Társaság Milyen legyen Budapest? című vitaestjén. Tarlós szerint, ha a BKV összeomlik, akkor "három-négy nap alatt megáll az ország" is.

Tarlós szerint a közlekedési társaság ügyében a főváros mindenképpen az államra szorul, mert ezt az örökséget - vagyis a cég előző városvezetéstől örökölt helyzetét - kormányzati segítség nélkül nem lehet felszámolni. "Minden mást a város megold egyedül, és a kormány nyugodtan hátat fordíthat neki" - mondta a főpolgármester.

Vitézy Dávid, a fővárosi közlekedési rendszert koordináló Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója pénteken az MTV Ma Reggel című műsorában azt mondta: bárhogy is szabályozzák a közlekedést, az sosem lesz önfenntartó. Jelenleg 30 milliárd forint hiányzik a BKV költségvetéséből, és ekkora tartalék nincs a rendszerben. A BKV teljes adósságállománya jelenleg eléri a 77 milliárd forintot.

Az új metró elindulása tovább növeli majd a költségeket - mondta Vitézy, aki szerint a helyzetet nagyban javíthatná a dugódíj bevezetése, mert az abból befolyó bevétel akár a BKV kasszájából hiányzó 30 milliárd forintot is elérheti. Az utazási kedvezmények szabályozása Vitézy szerint a kormány szintjén dől el, a fővárosi közlekedési vállalat csupán a kieső bevételek megtérítését akarja elérni.

A főváros tavaly áprilisban 10 milliárd forint tőkepótlást biztosított a BKV-nak, év végén pedig a kormány is átutalt 7,5 milliárd forintot, illetve kezességet vállal a BKV 5 milliárd forintos tartozására és annak kamataira. Vitézy szerint a fővárostól kapott 10 milliárd forintos támogatás egy lejárt adósság fedezéséhez kellett.