Az Orbán-kormány továbbra is megfigyelés alatt áll a FAZ szerint

Vágólapra másolva!
Hiába jött létre az egyezség Budapest és Brüsszel között a médiatörvényről, az Orbán-kormány továbbra is megfigyelés alatt áll a német Frankfurter Allgemeine Zeitung véleménycikke szerint. A cikkíró szerint a téma nem került le a napirendről Brüsszelben, és a bírálatok sem csitultak el.
Vágólapra másolva!

Továbbra is megfigyelés alatt címmel közölte bécsi tudósítója írását szombaton a Frankfurter Allgemeine Zeitung a médiatörvényről, a Brüsszel és Budapest között létrejött egyezségről, valamint a médiafelügyeletet érő bírálatokról.

Reinhard Olt, a konzervatív német újság tudósítója azt írja, a médiatörvény vitatott pontjairól az Európai Bizottsággal létrejött egyezség dacára az Orbán-kormány továbbra is megfigyelés alatt áll. Erről már csak a tőle távol álló sajtótermékek, valamint a parlamenti és a parlamenten kívüli ellenzék is gondoskodik, a cikkíró szerint kitűnik közülük a Civilek a sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoport. Szerinte nincs jelentősége, hogy a jogszabály néhány pontját módosítják, mert a Brüsszellel kötött egyezség mentesíti a kormányt attól, hogy szavatolja a médiahatóság és a médiatestületek politikai függetlenségét. Ez a vezérmotívuma a külföldről érkező bírálatoknak is - írja.

Olt szerint a bírálatok csöppet sem csitultak el, a téma nem került le a napirendről. A szociáldemokraták, liberálisok és zöldek célkeresztjébe most a médiafelügyelet szervei kerülnek, különös tekintettel a médiahatóság és a médiatanács összetételére és mandátumának időtartamára. A fenti EP-pártcsoportok vádja szerint a két testület nemcsak "politikailag homogén összetételű", de egyben "állami, igazságügyi és politikai ellenőrzést is gyakorol az összes médium fölött".

A német újság tudósítója ezután ismerteti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) létrehozásának történetét, hatásköreit, elnökének és alelnökének pályafutását. Vázolja a médiatanács szerepét, megemlítve, hogy annak elnöke azonos az NMHH elnökével (Szalai Annamária).