Népszabadság: Vérre menő küzdelem a magyar kórházakban

Vágólapra másolva!
Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) egyre nagyobb erőfeszítések árán tudja feltölteni a készleteit - írja a szombati Népszabadság. Vannak olyan műtétek, amelyekre a beteg már viszi magával a vért a kórházba.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan csökken a véradók száma Magyarországon, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a személyes érintettségre alapozva próbálja rábírni az embereket a véradásra.

Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója elmondta: ma körülbelül évi 50 ezer véradással van kevesebb, mint néhány évvel ezelőtt. Noha 6,6 millió potenciális véradó él Magyarországon, ehhez képest alig 200 ezren adják össze évről évre az országnak szükséges 422-440 ezer egység vért. A nem életmentő szívműtétek 30 százalékához a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján a beteg már "magával hozza" a vért - jelentette ki Szabolcs Zoltán szívsebész, egyetemi docens.

A Népszabadság beszámolója szerint akár a várólistán is előrébb juthat az, aki a rá váró műtéthez szükséges vért "magával viszi" a kórházba. A lap szerint volt olyan beteg, akit a műtét napján értesítettek arról, hogy elmarad a csípőízület-operációja, mert nincs elég megfelelő vér. Az orvos szerint gyorsabban lehetne új időpontot találni, ha a beteg az ismeretségi köréből összegyűjtené a szükséges vért.