A takarítóktól tábornokokig érhettek a HM-es polip csápjai

Vágólapra másolva!
Éveken át sok millió forint közpénz mozgott a Honvédelmi Minisztériumban a beszállítóktól a minisztériumi vezetőkig korrupciós csatornákon - derül ki az ügyről nyilvánosságra került eddigi adatokból. A minisztériumi vezetők - ezredesek, dandártábornokok és főnökeik - az államkasszát csapolták meg, és csak egy óvatlan századosnak köszönhetően buktak le. Vallomásaik eddig ismert részletei alapján az [origo] megpróbálta felrajzolni a korrupciós hálózatot.
Vágólapra másolva!

"Egy táskában vittem be a pénzt. A pénz egy borítékban volt. A borítékot átadtam az államtitkárnak, ő abból előttem kivett négymillió forintot, és egy piros színű fém italosdobozba tette, lehet, hogy viszkisdobozba rakta be. Azt mondta nekem ekkor, hogy a főnöknek lesz. Ekkor azt mondta, hogy várjak öt percet, mert át kell ugrania a főnökhöz, mert már nagyon várja őt, mert valahová indul. A főnök Juhász Ferenc minisztert jelentette. Ez így is történt, belerakta a pénzt a dobozba, majd azt egy papír irattartóba tette, és azzal együtt kiment az irodából. Majd visszajött, de akkor már nem volt nála a doboz" - ez a néhány mondat O. János dandártábornoktól származik, aki a Honvédelmi Minisztériumnál és különféle cégeinél egy éven át folyó nyomozás egyik kulcsfigurája. A tábornok kihallgatási jegyzőkönyvét a Hír Tv szerezte meg, a rövid idézet Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszter érintettségét veti fel a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) a gyanú szerint éveken át zajló vesztegetésekben.

Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség (BKÜ) szóvivője az [origo] kérdésére nem kommentálta a Juhász Ferenc érintettségével kapcsolatos információkat. Azt mondta, az üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett vesztegetés miatt csaknem egy éve indult, és januárban lezárt nyomozás nagyon bonyolult ügyet tárt fel, néhány héten belül az ügyészség sajtótájékoztatót tart róla. Hozzátette, hogy a nyomozás lezárása után az iratismertetés már megtörtént, és több gyanúsított esetében várhatóan vádemelés is lesz. Azt azonban egyelőre nem akarta elárulni, hogy hány gyanúsított ellen emelhetnek vádat, és egyáltalán hány gyanúsítottja van az ügynek. A BKÜ az elmúlt egy évben hivatalosan lényegében semmit nem közölt a nyomozásról, a Magyar Nemzet és a Hír Tv birtokába azonban több kihallgatási jegyzőkönyv is került, amelyekből kirajzolódik a szerteágazó ügy egy része.

"Biztosan volt ötvenmillió"

A vallomások alapján a HM-ben éveken át kiterjedt és bejáratott korrupciós hálózat működött, és milliók, több esetben tízmilliók is mozogtak egyszerre - a beszállítóktól a minisztérium vezetői felé. A történetek közül van, amelyik 2006-ból, és van, amelyik 2009-ből származik. A hálózat irányítói, az eddigi információk alapján dandártábornokok, széles körből gyűjtögették a pénzt. A mechanizmus a vallomások alapján úgy nézett ki, hogy a minisztérium saját tulajdonát képező cégektől megbízást kapó vállalkozóknak a valós árnál körülbelül öt százalékkal magasabb összegről kellett kiállítaniuk a számlát. Amikor pedig a HM-től az állami pénz megérkezett a bankszámlájukra, a különbözetet készpénzben visszaadták a HM-es vezetőknek vagy az embereiknek, akik aztán megosztoztak rajta.

Az eddig nyilvánosságra került iratok alapján a korrupciós hálózat fontos pontjai a következők lehettek: a HM védelemgazdálkodási főosztálya, amely a tárca cégeinek felügyeletét, lényegében a vagyonkezelést végezte; a HM protokoll- és nemzetközi rendezvényszervező igazgatósága; a HM Térképészeti Kht.; a HM EI Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.; és a Magyar Nemzet egyes információi szerint a HM Rekreációs Kht. is.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
A HM EI Zrt. gödöllői telephelye

A másik oldalon - vagyis a megbízásuk díjából bizonyos százalékot visszafizető vállalkozók között - pedig a legkülönbözőbb dolgokkal foglalkozó cégek állnak a Hír Tv birtokába került iratok szerint: egy autószerelő vállalkozás, egy munkaruhákat forgalmazó angyalföldi kereskedő, egy tőrkéseket készítő cég, a minisztérium vegyiáru- és takarítószer-beszállítója, a HM-nek dolgozó tolmácsok, az egyik kecskeméti repülőnap szervezői, a gödi csapatpihenő üzemeltetője, a balatonkenesei üdülő felújítását végző vállalkozó vagy éppen egy építőipari csoport, amely többmilliárdos megbízásokat is kapott a HM-től. A cég vezetőjének, V. Istvánnak a vallomásából idéz a Hír Tv: "Természetesen nem külön adtam át a pénzt O. tábornoknak, hanem (...) évente két-három alkalommal kapta meg. Kérdésre elmondom, én nem számoltam össze, hogy 2002 és 2010 között pontosan mennyi pénzt adtam át O., illetve L. dandártábornoknak, de biztosan volt ötvenmillió forint. Lehet, hogy ennél is több."

Az említett L. Attila dandártábornok és O. János dandártábornok a vallomások alapján az ügy főszereplői - egymást váltották a HM védelemgazdálkodási főosztályának élén. Őrizetbe vételükhöz több, a vesztegetésekben a gyanú szerint az ő irányításuk alatt részt vevő katonatiszt vallomása vezethetett. Juhász Ferenc miniszter lehetséges érintettségéről pedig O. János beszélt a vallomásában - a Hír Tv szerint a korrupciós ügy felderítéséhez kellett, hogy O., Bárándy Péter egykori igazságügyminiszter védence beismerő és másokra nézve terhelő vallomást tegyen. A kiszivárgott iratok alapján mire O.-hoz kerültek a pénzek, már három-négy tiszt kezén átmentek. Alább bemutatunk néhány, egymással kapcsolatban álló gyanúsított tisztet.

B. Zsolt, százados

A HM Térképészeti Kht. beszerzéseit irányító katonatisztet tavaly év elején érték tetten, amikor egy másfél millió forintot tartalmazó borítékot szállított a kocsijában. A borítékot egy vecsési parkolóban vette át korábban. A Magyar Nemzet szerint B. Zsolt beismerő vallomást tett, miután elfogták. Azt mondta, 2005-ben, amikor L. Szilárd - azóta ezredes - lett a HM Térképészeti Kht. gazdasági vezetője, megváltoztak a dolgok. A főnöke hozott egy listát, amelyen olyan cégek szerepeltek, amelyektől ezentúl a szolgáltatásokat - például irodaszert, műszaki cikkeket - meg kellett rendelni. A nyomdaipari karbantartásokat is egy új cég kezdte végezni, a korábban havi 80 ezer forintos megbízás előbb 130 ezerbe, majd 2009-ben már 180 ezerbe került, a különbözetet vissza kellett juttatni. A Hír Tv egy tavaly áprilisi riportja szerint a pénzek nagy része L. Szilárdhoz került, de B. Zsoltnak is jutott belőle. A századost akkor érték tetten, amikor egy beszállítótól vett át pénzt.

L. Szilárd, ezredes

A gyanú szerint az ezredes a HM Térképészeti Kht. egykori gazdasági igazgatójaként gyűjtött be pénzeket a cég beszállítóitól, de őrizetbe akkor vették, amikor már a HM Currusnak, a minisztérium járműfelújító cégének vezetője volt. "A pénzt az irodám fiókjába rakta be B. Zsolt, és én onnan vettem ki. (...) Kéthetente, havonta kaptam borítékokat B. Zsolt századostól" - mondta vallomásában a Hír Tv szerint L. Szilárd. Az ezredes azt a feladatot kapta, hogy évente ötmillió forintot termeljen ki. "Konkrétan azt mondta nekem L. Attila dandártábornok, hogy neki pénz kell a kht.-ból" - fogalmazott. Az említett L. Attila a HM védelemgazdasági főosztályát vezette, majd Moszkvába helyezték katonai attasénak.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
A HM Térképészeti Kht. üzeme

Utóda O. János lett a főosztály élén. A Magyar Nemzet a vallomások alapján korábban azt írta, O. egy idő után átvette a pénzbegyűjtő szerepet elődjétől. O. János a legtöbbször nem személyesen tárgyalt vele, hanem helyettesén, V. Sándor ezredesen keresztül. Ez a katonatiszt abban állapodott meg L. Szilárddal, hogy a HM Térképészeti Kft. beszerzésekre fordítható százmilliós forrásainak öt százalékát kell visszaosztani, amelynek felét L. Szilárd és a beosztottja, B. Zsolt százados tarthatta meg. A pénz másik fele V. Sándor közvetítésével a gyanú szerint az eredeti megbízóhoz, O. János dandártábornokhoz vándorolt - írta a lap.

V. Sándor, ezredes

Az O. János dandártábornok helyetteseként dolgozó férfi az ügyben szintén gyakran felbukkanó HM EI Zrt. felügyelőbizottsági tagja is volt. A vallomásokból - V. Sándoréból is - azonban az derült ki, hogy elsősorban O. helyetteseként teljesített különböző feladatokat. A Hír Tv-ben elhangzott vallomásrészletek szerint például közvetítősködött: 2010 januárjáig összesen 3,5 millió forintot vett át L. Szilárdtól a HM Térképészeti Kht.-ból származó pénzekből, vagy 5 milliót egy másik férfitól, aki állítása szerint a HM Rekreációs Kht.-vel állt kapcsolatban. A pénz egy részét később - szintén O. utasítására - átvitte a HM EI Zrt. vezérigazgatójának, K. Gábornak, és odaadta neki. (K. Gábor a Magyar Nemzet szerint több különböző helyről befolyt pénzből is részesedett.)

O. János, dandártábornok

A védelemgazdasági főosztály élén álló tiszt csaknem egy évvel ezelőtt tett beismerő vallomást, amelyből pénteken közölt részleteket a Hír Tv Célpont című műsora. A többi szereplő vallomásainak részletei alapján O. - miután elődjétől, az azóta szintén gyanúsított, moszkvai katonai attaséi posztjáról hazarendelt L. Attilától átvette az irányítást - a hálózat egyik irányítója lehetett. O. vallomása szerint viszont nála is magasabbra vezetett a pénzek útja. Fapál Lászlóval, a HM akkori közigazgatási államtitkárával szerinte arról állapodtak meg, hogy az O.-hoz beérkező készpénz felét az államtitkár kapja meg. Szerinte Fapál helyett többnyire bizalmasa, a szintén a gyanúsítottak között levő N. Dénes intézte ezeket az ügyeket.

Fapál László államtitkár és a viszkisdoboz

O. János vallomásának Juhász Ferenc korábbi miniszterre vonatkozó részét így idézte a Hír Tv: "Tizenkétmillió forintot vittem be Fapál Lászlónak.(...) Az egyik alkalommal - még a tizenkétmillió forint átadása előtt, amikor én, N. Dénes és az államtitkár voltunk jelen egy megbeszélésen, Fapál államtitkár úr említette nekem, hogy háromfelé osztja a pénzt, amelyet kap. Abból kap a honvédelmi miniszter, azaz Juhász Ferenc, ő és Zámbori Mihály kabinetfőnök." O. ekkor számolt be az állítólagos viszkisdobozról is, amelybe négymillió forint került, és amely szerinte a miniszternél kötött ki.

Az nem egyértelmű, hogy a nyomozók is felvetették-e az O. által említett HM-es vezetőknek - a miniszternek, az államtitkárnak és a kabinetfőnöknek - a felelősségét. Fapált ugyan tavaly decemberben őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték, de azt a katonai ügyészség nem erősítette meg, hogy a HM-nél folyó korrupciós ügyek gyanúja miatt. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos akkor annyit mondott, hogy tudomása szerint vesztegetés gyanúja miatt került őrizetbe Fapál, az ügyészségi szóvivő pedig annyit közölt, hogy "a katonai ügyészség kényszerintézkedéseket foganatosított, ám a nyomozás érdekeire tekintettel arról nem adhatnak tájékoztatást, hogy ez pontosan milyen személyi kört érintett".

Juhász Ferenc egykori minisztert az ügyben nem gyanúsították meg, és az MSZP sajtóosztályának pénteki közleménye szerint tanúként sem hallgatták ki. Juhász a párton keresztül visszautasította a vádakat, és jogi lépéseket helyezett kilátásba. Zámbori Mihály kabinetfőnök az eddigi sajtóinformációk szerint szintén nincs a gyanúsítottak között. A gyanúsítottak köréről az [origo] kérdésére Balogh Zoltán katonai ügyészségi szóvivő hétfőn nem beszélt, azt mondta, a néhány héten belül megtartandó sajtótájékoztatón számolnak majd csak be a részletekről.