Navracsics nem rendezne népszavazást az alkotmányról

Navracsics Tibor
Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor igazságügyi miniszter szerint a vizitdíjról lehetett igennel vagy nemmel szavazni, de az új alkotmány túlságosan összetett kérdés ahhoz, hogy népszavazásra bocsássák. Korábban a Fidesz frakcióvezetője még nem zárta ki teljesen a referendum lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Nem tartana népszavazást az új alkotmányról Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki a Figyelő című hetilapnak adott interjújában azt mondta: az alkotmány túl bonyolult kérdés ahhoz, hogy népszavazáson döntsenek róla. "Nem tartom alkalmas eszköznek a népszavazást arra, hogy bonyolult jogi szövegek tartalmáról döntsünk" - mondta Navracsics, aki ellenpéldaként a vizitdíj kérdését említette, amely elintézhető volt igennel vagy nemmel is.

Korábban Lázár János Fidesz-frakcióvezető egy rádiós interjúban még nem zárta ki a megerősítő népszavazás lehetőségét, igaz, nem is érvelt mellette. A frakcióvezető úgy fogalmazott: az európai országok alkotmányozási folyamataiban vegyes megoldások voltak, "volt, ahol volt, volt, ahol nem volt" megerősítő népszavazás. Lázár szerint ugyanakkor a parlamentnek megvan a felhatalmazása arra, hogy az új alaptörvény elkészítse.

A jelenlegi alaptörvény lehetőséget ad úgynevezett megerősítő népszavazásra. Ennek lényege, hogy a parlament által elfogadott törvényt a köztársasági elnök csak akkor írja alá és hirdeti ki, ha azt a népszavazás is jóváhagyta. Ilyen népszavazásra még nem volt példa a rendszerváltás óta. Bár a Fidesz 2008-ban kezdeményzte a sokat vitatott egészségbiztosítási törvény népszavazásra bocsátását, az akkori, szocialista és szabad demokrata kormánytöbbség ehhez nem járult hozzá.