Általánosságokkal válaszolgatott Orbán a Facebook-kérdésekre

Vágólapra másolva!
Facebook-oldalán válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök azokra a kérdésekre, amelyeket a felhasználók írtak neki február eleji évértékelőjéhez. A kormányfő, csakúgy mint a két héttel ezelőtti beszédben, most is kerülte konkrétumokat, emiatt többen elégedetlenkedő megjegyzéseket tettek az oldalon.
Vágólapra másolva!

"Köszönöm a több ezer kérdést, inspiráló hozzászólást. Köszönöm, hogy szívükön viselik Magyarország megújulását. A beszédben nem volt lehetőség minden fölvetett problémára, témára kitérni. Ezért a föltett kérdésekre - témakörönként csoportosítva - a következő két hétben, itt a Facebookon írásban igyekszem válaszolni" - február 7-i évértékelő beszéde másnapján írta mindezt saját Facebook-profilján a kormányfő. Ha nem is napra pontosan, de a két hetet többé-kevésbé betartva Orbán Viktor most írt újra a hozzászólóknak.

A kormányfő még január végén kérte az internetezőket, hogy segítsék témajavaslatokkal, felvetésekkel beszéde megírását, értékelésében végül azonban alig 1-2 kérdésből idézett. Ezt több felhasználó sérelmezte is akkori hozzászólásában, ezekre válaszul ígérte meg a politikus, hogy írásban felel az észrevételekre.

A felvetések nagy száma miatt csütörtöki, legújabb bejegyzésében Orbán Viktor azt írta, hogy témakörönként, több körben válaszolja majd meg a kérdéseket.

Az első, munkahelyteremtést érintő kérdéskörben a kormányfő ugyanakkor az évértékelő beszédhez hasonlóan ismét kerülte a konkrét válaszokat, mindössze megismételte a február eleji beszédben is idézett véleményét, miszerint a magyarok elsöprő többsége becsületes munkából akar megélni, de az "irtózatos államadósság" akadályozza az új munkahelyek megteremtését.

"Mindenkit vissza akarunk hozni a legális munka világába, aki munkaképes" - jelentette ki szintén az évértékelőből (illetve egy héttel későbbi parlamenti ülésszakindító beszédéből) ismert fordulattal a kormányfő, egyúttal újbóli ígéretet tett rá írásában, hogy a kormány 300 ezer új munkahelyet hoz létre a ciklus végéig.

A hozzászólók közül többen ismét elégedetlenségüknek adtak hangot a miniszterelnök válaszával kapcsolatban: "Ez a válasz annyira általános, hogy nem jó semmire" vagy "Nagyon hiányolom a konkrétumokat, nem látom a megvalósítást. Csak általánosságokat olvasok, de abból nem lesz az embereknek munkahelyük, kenyerük!" - írta például más-más megfogalmazásban, de ugyanazt kifogásolva több felhasználó is.

Mások amiatt bírálták a miniszterelnököt, mert nem adott választ azokra a felvetéseikre, amelyeket egy-egy munkaügyi részkérdéssel, például a közmunkaprogram elégtelenségével, a munkanélküli segély összegének további csökkentésével vagy a fogyatékkal élők és az 50 éven felüliek elhelyezkedési nehézségeivel kapcsolatban tettek fel a miniszterelnöknek. Egy nő azért hábordott fel bejegyzésében, mert a hozzászólások közül állítása szerint törölték bírálatát.