Közös lopással vádolja a Fideszt és az MSZP-t egy szocialista politikus

Vágólapra másolva!
Az MSZP szombathelyi frakcióvezetője szerint "szinte semmi" visszhangja nem volt annak a kijelentésének, amelyben arról beszélt, hogy pártja a Fidesszel közösen "lop". "Igenis léteznek paktumok, ezek segítségével mindkét oldalon hatalmas magánvagyonok halmozódtak fel közpénzből" - állította Czeglédy Csaba a Népszabadság szerint.
Vágólapra másolva!

A szocialista politikus először február elején, a szombathelyi közgyűlés ülése után mondta ki, hogy szerint a két nagy párt közösen vesz részt a korrupcióban. A Nyugat.hu internetes portálnak ezután azt nyilatkozta, hogy "nem egymást váltva, hanem folyamatosan együtt lopnak".

A Népszabadság pénteki számában Czeglédy Csaba arra a kérdésre, hogy milyen visszhangja volt a kijelentésének azt mondta, hogy "szinte semmi". "Amit mondtam, azt valószínűleg az emberek nagy része is hasonlóképpen gondolja, tehát a kijelentésem nem hatott a meglepetés erejével. A pártok tisztségviselői közül pedig senki sem akarta magára venni ezt az inget". Kérdésre hozzátette, hogy szerinte van, akire illene az "ing" mindkét pártban - ugyanakkor szerinte a szocialista párt "hatalmas erkölcsi és politikai veszteség árán" megszabadult a korrupt vezetőitől.

Véleménye szerint a Fidesz a "lehető legjobbkor, a legjobb ütemben felrúgta a két párt közötti hallgatólagos megállapodást. Így a Fidesz szent marad, az MSZP-re meg bélyeg került". A Nyugat.hu-nak úgy fogalmazott: Zseniális a Fidesz a jó időzítéssel, mert az MSZP nem számított a paktum felrúgására, ugyanakkor kockázatos is volt, mert ha nem lett volna meg a kétharmad, akkor több esetben együtt kellett volna működni az ellenzékkel. A Népszabadságban hozzátette, hogy a paktumok miatt a közpénzből meggazdagodók irányítják jórészt a pártokat.

Czeglédy elmondása szerint az országos ügyeket ő is csak hírből ismeri, de a szombathelyi önkormányzat ügyeit "volt lehetősége" tanulmányozni. Nem konkrét ügyként, de példaként említette, hogy egy város többségi frakciója belterületbe akar vonni bizonyos földterületeket, amivel "valakik nyilván jól járnak". Erre szerinte a mindenkori ellenzék azt mondja, balhét csinálnak, ha nem vonják be az ő földterületeiket is.

A frakcióvezető szerint azért veszélyes ez a fajta korrupció, mert külsőleg "a toleráns közmegegyezésnek az álarcát húzza magára". "Kívülről úgy néz ki, mintha békét teremtettek volna a város nyugodt fejlődéséhez. Pedig csak együtt loptak" - mondta. Ezek alapján szerinte egy kormányzati vagy önkormányzati nagykoalíció "deklarált korrupciónak" minősülne.

A Nyugat.hu-nak adott korábbi interjújában azt mondta, saját pártjának több szereplőjéről sincs jó véleménnyel. "Mert az, hogy az MSZP ide jutott, azoknak az embereknek köszönhető, akik úgy gondolták, bármit megtehetnek" - nyilatkozta.

Az MSZP megújulásáról azt mondta, szerinte "a mostani vezetésnek kényelmesebb a rendszerben a mai napig ott lévő, kártékony emberekkel való szembenézés helyett ideológiai vitát folytatni". Vagyis, szerinte inkább a baloldali-szociáldemokrata és a gyűjtőpárti gondolat küzd ahelyett, hogy a korrupcióval terhelt emberek állnának szemben az ezt elutasítókkal.