Bokros nem adja vissza EP-mandátumát

Vágólapra másolva!
Bokros Lajos nem lép vissza az Európai Parlamenti képviselőségtől. A politikus erről levélben értesítette Makay Zsolt MDF-elnököt, aki korábban azt mondta, hogy a párt nyolcvan százaléka szerint Bokros "méltatlan" az EP-munkára.
Vágólapra másolva!

Nem adja vissza március elsejével az Európai Parlamenti mandátumát Bokros Lajos, aki erről levélben értesítette az őt korábban "mandátumtolvajnak" tituláló Makay Zsolt MDF-elnököt. Makay szerint a képviselő a tavalyi EP-választások óta egyetlen felszólalását sem egyeztette a párttal.

Bokros Lajos pénteki levelében így fogalmaz: "a két esztendővel ezelőtt bizalmukkal az MDF-et és engem megtisztelő választók elárulása lenne, ha feladnám azt a törekvésemet, hogy a magam eszközeivel valódi szabadelvű-konzervatív alternatívát képviseljek és jelenítsek meg mind az Európai Parlamentben, mind pedig a hazai közvélemény előtt." Bokros Lajos ugyanakkor "tudomásul veszi", hogy a két esztendővel ezelőtt közösen, azonos értékrendi alapon elkezdett munkában Makay Zsolt a továbbiakban nem kíván részt venni.

Az MDF-es EP-képviselő levelében leszögezi: a 2009-es európai parlamenti választásokon több mint 150 ezer szavazópolgár arra a Magyar Demokrata Fórumra adta a voksát, amelynek listáját - többek között Makay Zsolt kívánságára - Bokros Lajos vezette. Vagyis - az EP-képviselő szerint - a választók legalább annyira az általa megtestesített programra és politikára szavaztak, mint általában magára az MDF-re.

Makay Zsolt február 19-én jelentette be, hogy az MDF országos választmányának több mint nyolcvan százaléka gondolja úgy, hogy Bokros Lajos "méltatlan" az EP-munkára, ezért levélben fordult Bokros Lajoshoz, amelyben azt kérte, március elsejével adja vissza a mandátumát, ellenkező esetben "feliratkozik a mandátumtolvajok hosszú listájára". Az MDF decemberben változtatta nevét Jólét és Szabadságra (JeSz).