Országos minősítést kapott Gyurcsány platformja a választmánytól

Vágólapra másolva!
Az MSZP választmányi ülésén megszavazták a Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelelnök vezette Demokratikus Koalíció nevű, frissen megalakult platform országossá minősítését. A volt kormányfő által a párton belül alakított csoportot ezzel elismerte az MSZP. A párt elnöke, Mesterházy Attila szerint a mai MSZP "önmagában kevés", hogy leváltsa a kormányt.
Vágólapra másolva!

Megkapta az országos minősítést az MSZP választmányától Gyurcsány Ferenc platformja. A volt kormányfő tavaly októberben alakította meg a '89-es demokraták politikai közösségének megszervezését célul tűző Demokratikus Koalíciót, amely az MSZP választmányának döntése után országos szerveződésként tevékenykedhet. Gyurcsány korábban többször beszélt arról, hogy a saját elképzelései szerint hogyan alakítaná át az MSZP-t, miközben a párt vezetése hivatalosan nem mindig állt a kezdeményezései mögé.

Az MSZP-ben ezután is hét platform működik, mivel az eddigiek közül a Magyar Progresszív Társaság Platform nem kérte országos minősítését, vezetői és tagjainak nagy része ugyanis Gyurcsány mozgalmában folytatja a politizálást. A Demokratikus Koalíció Platform megalakítását tavaly októberben jelentette be Gyurcsány Ferenc; célja, hogy megszervezze az 1989-es demokraták politikai képviseletét. Elnöke a volt kormányfő, alelnökei Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter és Vitányi Iván, aki a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform elnökségét cseréli fel új tisztségére. A platform megalakulásáról itt olvashat bővebben.

Előzőleg Mesterházy Attila pártelnök a választmányi ülésen arról beszélt, hogy minden platformnak és minden olyan platformvezetőnek helye van a szocialista pártban, aki tiszteletben tartja az alapszabályt, a közösség érdekét tartja szem előtt és azért dolgozik, hogy az MSZP alternatívát tudjon felmutatni a kormánnyal szemben. Az MSZP elnöke azt is mondta, hogy az MSZP nélkül nem lehet leváltani a kormányt, de ehhez a mai MSZP önmagában kevés. Ezért olyan erős és egységes pártra van szükség, amely képes megszervezni az új, demokratikus többséget.

Simon Gábor, a választmány elnöke azt emelte ki, hogy a kormányzati döntések miatt Magyarország távolodik Európától és keleties, autokratikus, múlt századi ország képét kezdi kialakítani. Szerinte ezt jelzi a magán-nyugdíjpénztári vagyon "rekvirálása", a médiatörvény, a visszamenőleges hatályú 98 százalékos különadó, a köztisztviselők titkosszolgálati módszerekkel történő megfigyelése, ezt támasztják alá az indoklás nélküli elbocsátások és a filozófusok elleni eljárások.