Kártérítést fizet a rendőrség a jogellenesen fogvatartott tibetieknek

Vágólapra másolva!
Hatszázezer forint kártérítést fizetett a Tibetet Segítő Társaság hat tagjának peren kívül a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A tibeti emberjogi aktivisták - köztük két tibeti menekült - még 2008-ban az ELTE Jogi Kara előtt tüntetett Tibet szabadságáért. A rendőrség február elején ismerte el, hogy akkori előállításuk, majd fogvatartásuk jogellenes volt.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elismerte, hogy jogellenesen állított elő és tartotta fogva hat Tibet szabadságáért tüntetőt Budapesten 2008-ban, ezzel megsértette emberi méltóságukhoz és személyes szabadságukhoz való jogukat. A rendőrség a történtekért hatszázezer forint kártérítést fizet - közölte szombaton a Tibetet Segítő Társaság.

2008 májusában magas rangú kínai politikust látott vendégül az ELTE Jogi Kara. Az eseményen több Magyarországon élő kínai és Tibet szabadságáért küzdő tüntető is megjelent, utóbbiak Free Tibet! kiáltásokkal fogadták a kínai delegációt. Az azonnal közbelépő rendőrök hat embert állítottak elő, akiket, az őrizetbe vettek elmondása szerint tíz órán át tartottak fogva, és a gyülekezési törvény megszegése miatt 30-40 ezer forintos bírsággal sújtottak.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat által benyújtott kifogás eredményeként a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzésével az V. kerületi Rendőrkapitányság 2008. május 9-én kelt határozatát megváltoztatta, valamint a bíróság végül felmentette mindannyiukat figyelemmel arra, hogy a tüntetők a Magyar Köztársaság területén mindenkit megillető vélemény-nyilvánítási szabadságukkal élve juttatták kifejezésre Tibet függetlensége iránti követelésüket.

A bírósági határozatra hivatkozva az NJSZ peren kívüli megállapodást ajánlott a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a sértettek ügyében, amelynek eredménye lett a mostani, hatszázezer forintos kártérítés. A Budapesti Rendőr-főkapitányság február 10-én, saját honlapján sajnálatát fejezte ki, amiért 2008 májusában jogellenesen állított elő és tartott fogva hat embert, akik Tibet szabadságáért tüntettek Budapesten. A rendőrség közleménye szerint a történtekkel megsértették Hendrey Tibor, Almási Lajos, Tsewang Thinley, Choegyal Tenzin, Dorje Tsering és Szelestei Miklós Tamás emberi méltósághoz és személyes szabadságukhoz való jogát.

Choegal Tenzin buddhista tanító a TST TibetPress híradójának elmondta, hogy nem csak számára bír nagy jelentőséggel ez az ügy, hanem a Magyarországon élő tibeti menekültek számára is, mivel a korábbi bírósági felmentés, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság mostani kártérítése azt bizonyítja, hogy Magyarországon a jogállamiság keretein belül az igazság és a jogszerűség érvényesülhet a tibeti emberi jogokkal kapcsolatban. A tibeti menekültek, a kártérítésből, évek óta nem látott szüleiket látogatják meg Indiában,- mondta Choegal Tenzin. Hendrey Tibor a személyére átutalt kártérítést, a Tibetet Segítő Társaság javára fordítja.