Hétfőn dönt a parlament a nyugdíjvagyon átvilágításáról

2011.02.28. 6:56

A képviselők egyebek mellett az állami nyugdíjrendszerbe visszatérők megtakarításainak átvilágításáról döntenek az Országgyűlés hétfő délután kezdődő, kétnapos ülésén. Megkezdődhet a vita a médiatörvény módosításairól, illetve a nemdohányzók védelméről szóló javaslatról is.

A parlament hétfőn szavaz a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénymódosításról, amelynek elfogadásával a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feladata lesz az átadás-átvétel ellenőrzése. A hivatal emellett visszamenőleg azt is vizsgálhatná, hogy a magánnyugdíjpénztárak miként fektették be korábbi tagságuk vagyonát, illetve milyen kiadásokra fordították a működési költség címén felvett összegeket.

A képviselők ez előtt döntenek az új alkotmány koncepciójáról szóló határozati javaslathoz benyújtott módosításokról. Az Országgyűlés alkotmány-előkészítő, illetve alkotmányügyi bizottságában támogatott javaslatok között szerepel Lázár János fideszes és Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezetők kezdeményezése, amely a kormány helyett valamennyi képviselőcsoportnak lehetővé teszi egy saját törvényjavaslat benyújtását.

A házszabálytól való eltérés esetén a keddi ülésnap napirendjére kerülhet a médiatörvény és a médiaalkotmány módosítása. A képviselők egy nap alatt lefolytathatják a javaslat általános és részletes vitáját, míg a zárószavazás várhatóan a következő héten lesz.

A napirend a hétfői határozathozatal során kiegészülhet a nemdohányzók védelméről szóló, kormánypárti törvénymódosítási javaslat megtárgyalásával. Az előterjesztés elfogadása esetén tilossá válna a dohányzás a munkahelyek, illetve a nyilvános közintézmények zárt légterű helyiségeiben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK