Önkormányzati vitába futott bele a reformokra készülő Orbán

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, a párt vezérszónoka felszólal
Vágólapra másolva!
Kemény vita alakult ki a Fideszen belül annak a reformcsomagnak az egyik eleméről, amelyet kedden jelent be a kormány. A csomagnak része lenne ugyanis egy olyan önkormányzati reform, amelynek értelmében több feladatot elvonnának a települések vezetőitől. Ezt kifogásolta többek között Kósa Lajos debreceni polgármester, a miniszterelnök ugyanakkor az [origo] információi szerint azzal érvelt, hogy a ciklus elején kell megtenni a nagy lépéseket.
Vágólapra másolva!

A már korábban beharangozott gazdasági jellegű intézkedések mellett az [origo] információi szerint egy, az önkormányzatok hatásköreit érintő átalakítási tervet is bejelent majd a kormány a novemberben megígért strukturális reformcsomag keddi ismertetésekor. Ez az egyik oka többek között annak, hogy a hetek óta halogatott, óriási várakozásokkal várt bejelentést Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden nem egyedül, hanem Navracsics Tibor közigazgatási miniszterrel közösen teszi majd meg - erősítette meg hétfőn több kormányzati tisztségviselő az [origo]-nak.

A reformtervekről tárgyaltak a szombati kormányülésen, és vasárnap a Fidesz elnökségének ülésén is. Egy, a tanácskozások részleteit ismerő forrás szerint a gazdasági tárgyú változtatásokról nagyjából egyhangú döntések születtek szombaton és vasárnap, az önkormányzatokat érintő intézkedésekről azonban mindkét körben nagy vita alakult ki a résztvevők között. A tavaly megkezdett közigazgatási reformhoz kapcsolódó intézkedéscsomag lényege, hogy az önkormányzatoknál csakis a szűken vett településirányításhoz tartozó ügyek maradnának, minden egyebet - így például az iskolák fenntartását - az állam venne át tőlük.

"Különben nem lesznek meglépve"

A kormányhivatalok tavalyi és a kormányablakok január 1-jei megalakulása után a reform következő lépcsőjében még több ügytípus kerülne el az önkormányzatoktól, nemcsak a már létező megyei szintű hivatalokhoz, hanem a későbbiekben megalakítandó (korábban már létező) járásokhoz is. A kormány szándéka szerint így az állampolgárok ügyintézése egyszerűbbé válhat. Az elnökségi ülés egyik résztvevője szerint az is felvetődött, hogy egy bizonyos lakosságszám alatt ne is tartsanak fenn polgármesteri hivatalokat, csak a polgármester dolgozzon, esetlegesen mellérendelt ügyintézővel.

Egy, a hétvégi tanácskozások részleteit szintén ismerő forrás az átszervezést "túl nagy falatnak" minősítette, és állítása szerint emiatt ellenezték többen a tervet a kormány-, illetve a Fidesz elnökségi ülésén is. Egy másik, szintén vezető beosztású politikus ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnököt idézte, aki a Fidesz elnöksége előtt minderről úgy érvelt, hogy "most, a ciklus elején kell meglépni a nagy horderejű lépéseket, különben nem lesznek meglépve". Az elnökségi ülésen információink szerint nagyjából az a vitás kérdés jött elő, ami a Fidesz február eleji siófoki frakcióülésén is előkerült. Kósa Lajos debreceni polgármester például ismét azzal érvelt, hogy a helyi iskolák állami tulajdonba vételével az intézmények fenntartása nem lesz olcsóbb, viszont számos gondot húz magára az állam az iskolák mindennapi életével és működtetésével kapcsolatban. Az elnökségi ülésen kialakult vitához a Fidesz másik polgármester alelnöke, Pokorni Zoltán is hozzászólt, nagyjából Kósához hasonló érvekkel.

Amiről nem volt vita

A reformcsomag további lépéseiről, a munkanélküli-juttatások és a rokkantsági nyugellátás szűkítéséről, a korai nyugdíjazás feltételeinek szigorításáról, a gyógyszertámogatások csökkentéséről és az állami adminisztráció költségeinek visszafogásáról a résztvevők szerint nem volt vita, ezeket a lépéseket - és főleg a velük elérhető megtakarításokat - mindenki szükségesnek tartotta. Az önkormányzati hatáskörökről azonban állítólag olyan mértékű volt az egyet nem értés, hogy arról csak a frakció véleményének meghallgatása után dönt a miniszterelnök, vagyis még az is előfordulhat, hogy azok végül is kikerülnek a kedden bejelentendő csomagból, vagy csak a tervezettnél szűkebb formában jelennek meg.

A Fidesz képviselőcsoportját este hét órától tájékoztatja a miniszterelnök a reformcsomag részleteiről. Navracsics Tibor közigazgatási és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden 11-kor tart tájékoztatót a tervezett intézkedésekről, az MTI értesülése szerint a Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén.