Az egyházakhoz menekülnek a bezárás előtt álló iskolák

Vágólapra másolva!
A bajban lévő települések közül sokan utolsó mentsvárként az egyházaktól remélik iskoláik megmentését a bezárástól, a református egyház azonban azt kérte gyülekezeteitől, hogy tartózkodjanak az iskolák átvételétől. Az önkormányzati iskolák működtetéséhez szükséges pénz egy részét ugyanis a településeknek kell előteremteniük, míg az egyházi intézmények esetében a teljes összeget az állam fizeti.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hónapban települések "tömegesen" jelezték, örömmel vennék, ha önkormányzati iskolájuk, valamint egyes szociális intézményeik átkerülnének a református egyház fenntartásába - derül ki a Magyarországi Református Egyház [origo]-hoz eljuttatott közleményéből. A református zsinati tanács azonban határozatában azt kérte a református közösségektől, hogy tartózkodjanak az intézmények átvételétől.

Bölcskei Gusztáv püspök a lépést azzal indokolta, hogy az önkormányzatok "nyilván szabadulni szeretnének bizonyos terhektől", ám az egyházak nem alapozhatnak a jelenleg kedvező, de átalakítás előtt álló finanszírozási feltételekre.

A tömeges egyház felé fordulás oka az lehet, hogy az önkormányzati iskolák működtetéséhez szükséges pénz egy részét a településeknek a saját költségvetésükből kell előteremteniük, míg az egyházi intézmények esetében a teljes összeget (az alapnormatíván túl a kiegészítő támogatást is) az állami büdzsé fizeti.

Pásztory Ádám, a református zsinati hivatal kommunikációs igazgatója a Népszabadságnak azt mondta, hogy sok gyülekezet nem rendelkezik megfelelő szakmai feltételekkel, jogi és pénzügyi megalapozottsággal, nem képes megítélni az átvehető intézmény állapotát. Márpedig ez hosszú távon a helyi közösségekre és végső soron az egész egyházra is "gazdasági veszélyforrás".

De nem csak a református egyház feladatai növekednének. Kiss-Rigó László katolikus püspök úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy az általa vezetett szeged-csanádi egyházmegyében - az óvodákat is beleértve - jelenleg tizenhét közoktatási intézmény működik. Az új jelentkezők száma alapján azonban úgy néz ki, az egyházmegye ősztől tizenkét újabb katolikus iskolával gyarapszik.

Arról egyelőre nincs pontos kimutatás, hogy finanszírozási okokból eddig hány intézmény váltott fenntartót.