Szmogveszély több vidéki nagyvárosban is

2011.02.28. 13:18

Romlott a levegő minősége Győrben, Várpalotán és Miskolcon is, ezért mindhárom városban elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az előrejelzések szerint rövid távon nem várható a levegőminőség javulása.

Átlépte Győrben a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke a tájékoztatási küszöbértéket, ezért az önkormányzat elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. De romlott a levegő minősége Várpalotán és Miskolcon is, ezért a polgármesterek itt is a szmogveszélyre hívják fel az érintettek figyelmét.

Az önkormányzatok a helyzet további romlásának elkerüléséért arra kérnek mindenkit, hogy ne használják az autójukat - főleg ha az dízelüzemű -, és lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedési eszközökkel, kerékpárral vagy járjanak gyalog. Kérik továbbá, hogy mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.

A szmog miatt elsősorban a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek a veszélyeztetettek. Ezért javasolják, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A rövid távú meteorológiai előrejelzés szerint nem valószínű, hogy Győrben és Várpalotán jelentősen változna az időjárási alaphelyzet, így a levegőminőség számottevő javulása nem várható. Miskolcon azonban a héten az időnként megélénkülő, megerősödő szél hatására az értékek valószínűleg a tájékoztatási küszöbérték alá csökkennek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK