Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten

Vágólapra másolva!
Önkorlátozásra kéri a lakosságot és a "légszennyezőket" Budapest főpolgármestere, miután a levegő szennyezettsége miatt elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
Vágólapra másolva!

Február 27-én a főváros négy, 28-án pedig nyolc pontján volt magasabb a szálló por koncentrációja a tájékoztatási küszöbértéknél. A főpolgármester a lakosságot és a légszennyezőket önkorlátozó intézkedésekre kéri fel. A közlemény ezek közül kiemeli többek között a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését, az egyéni gépjárműhasználat csökkentését, a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését, ha van más tüzelési lehetőség.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes, különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. Ezért a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

Hétfőn több vidéki városban is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.