Rekordösszegű bírságot kaphat a Mal Zrt. az iszappal károsított környezetért

Vágólapra másolva!
A törvényekben rögzített, lehető legmagasabb bírságot vethetik ki a Mal Zrt.-re a tavaly októberi iszapkatasztrófával okozott környezetszennyezés miatt. A környezetvédelmi államtitkár szerint a környezetszennyezés tény, ezért nem kérdéses, hogy a cégnek fizetnie kell.
Vágólapra másolva!

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. rekordösszegű, tízmilliárd forint feletti bírságra számíthat a tavaly októberi iszapkatasztrófával okozott környezetszennyezésért. Mint mondta, a jogszabályokban rögzített lehető legmagasabb bírságot vetik ki a cégre az okozott környezeti károkért, amelyek pontos felmérését már a katasztrófát követően elkezdték. A bírság megállapításánál figyelembe veszik a vízben, a levegőben és a talajban okozott szennyezést, a pontos összeget az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséggel egyeztetve még a héten megállapítják - tette hozzá az államtitkár.

A vörösiszappal elöntött külterületeken és a Marcal-folyóban okozott kárt, a levegő szennyezését is figyelembe vették a bírság megállapításánál, illetve a hulladékgazdálkodási előírások megsértéséért is felelnie kell a cégnek - mondta Illés, aki szerint "a Mal mindenképpen a maximálisan kivethető legmagasabb bírságot fogja megfizetni, és azt minden környezeti elemre kiterjedően".

Az államtitkár kiemelte, hogy a környezetvédelmi bírság nincs összefüggésben a cég katasztrófával kapcsolatos felelősségével, mert a környezetszennyezés ténye kétségbevonhatatlanul fennáll. Illés Zoltán megjegyezte, nem tart attól, hogy a cég leggazdagabb magyarok között nyilvántartott tulajdonosai ne tudnák kifizetni a bírságot.

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná, az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik. Az iszapömlésről szóló összes cikkünket megtalálja itt.