Pártolják a tervezett cigitilalmat orvosi szervezetek

Vágólapra másolva!
Felsorakozott a dohányzást tiltó javaslat mellett tíz orvosi társaság, a szakmai szervezetek megelégedéssel fogadták, hogy végre szigorúbb törvény védi majd a nemdohányzókat.
Vágólapra másolva!

Támogatják a dohányzást tiltó javaslatot a dohányzás miatt kialakuló betegségek által legjobban érintett orvosi társaságok - közölte Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke kedden. A dohányzás a magyar lakosság halálozási mutatóiban fontos szerepet játszó szív- és érrendszeri, daganatos és idült légszőszervi megbetegedések legfontosabb kóroki tényezője - mondta Kovács, hozzátéve, hogy Magyarországon évente mintegy 25 ezer ember hal meg a dohányzás miatt, ráadásul sokan mások dohányfüstje, a passzív dohányzás miatt.

Tíz orvosi társaság - a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, a Magyar Menopauza Társaság, a Családorvos Kutatók Országos Szervezete, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Egyesülete, a Magyar Orvosi, a Társaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Szövetség a Dohányzás Visszaszorítására - ezért "örömmel és megelégedéssel" fogadta, hogy végre beterjesztik az Országgyűlés elé a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorító módosítását.

Kovács szerint orvosi társaságok nyomására évek óta napirenden van a teljes körű, úgynevezett zárt közterületi - így a vendéglátó-ipari helyekre, oktatási és egészségügyi intézményekre is vonatkozó - dohányzási tilalom törvényi szabályozása. 2008 óta több alkalommal történtek különböző szintű egyeztetések, konzultációk a törvénytervezetről.

Hozzátette, az európai uniós országok többségében már bevezették a teljes körű dohányzási tilalmat, és mégsem változott számottevően a vendéglátó-ipari egységek forgalma, vagy rövid ideig tartó átmeneti és kismértékű csökkenés után éppen emelkedett. Vagyis alaptalannak tűnnek azok a félelmek, amelyek súlyos gazdasági, valamint foglalkoztatási következményekkel, társadalmi feszültséggel számolnak - mondta Kovács Gábor, aki szerint a füstmentes életmódra való átállás ezekben az országokban is különösebb zökkenő nélkül zajlott le, jelentősen nőtt a leszokási kedv.

Az orvosi társaságok szerint az egészség terén igazoltan előny származik a jogszabály mielőbbi elfogadásából. Azokban az országokban, ahol bevezették a teljes körű dohányzási tilalmat, már az első év után kimutatták, hogy jelentős mértékben, 10-17 százalékkal csökkent az akut szívizominfarktus miatti kórházi felvételek száma. Hosszabb távon - egyéb, dohányzást visszaszorító jogszabályok megalkotását követően - 30-40 százalékkal csökkentek a szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi okok miatti kórházi beutalások.