Köztartozására hivatkozva menesztették Felcsút polgármesterét

Vágólapra másolva!
Összeférhetetlenség miatt megszüntette a polgármester megbízatását Felcsút képviselő-testülete - írja a Fejér Megyei Hírlap. Varga György, aki az októberi választásokon tíz szavazattal előzte meg a fideszes jelöltet, bírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

Varga György polgármesternek köztartozása van, ami ellentétes az önkormányzati törvénnyel - így indokolta a polgármester menesztését Mészáros László alpolgármester a Fejér Megyei Hírlap írása szerint. Mészáros a köztartozás összegét nem árulta el, bár az az önkormányzat zárt ülésén elhangzott.

Függetlenként harmadik ciklusát kezdte meg Varga az októberi helyhatósági választás után, amelyen tíz szavazattal előzte meg a Fidesz-KDNP jelöltjét: ő 454 szavazatot kapott, míg a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Flier Jánosné 444-et.

Varga György nem kívánt nyilatkozni addig, amíg a bírósági eljárás le nem zajlik, a polgármester ugyanis bírósághoz fordult, hogy állapítsa meg, jogszerű-e az eljárás, vagy nem; szerinte nincs összeférhetetlenség. Annyit azért elmondott, hogy a testület egy ellenszavazattal és egy tartózkodással határozott arról, hogy megszünteti a megbízatását.

A Fejér Megyei Hírlap a falubeli szóbeszédre hivatkozva azt írta, hogy Felcsúton a fideszes többségű testület (a héttagú testületben a polgármester és egy képviselő független, a többiek a Fidesz-KDNP jelöltjeként szerezték meg mandátumukat) és a polgármester viszonya nem volt felhőtlen, de például a hétfői ülésen beterjesztett költségvetést egyhangúlag elfogadták.

Az önkormányzati törvénynek az a passzusa, amely szerint polgármesternek nem lehet köztartozása, december 24-én lépett hatályba, és 60 nap állt rendelkezésére annak a polgármesternek, akire vonatkozott, hogy rendezze függő ügyeit. Amennyiben a bíróság helyt ad a felcsúti képviselő-testület határozatának, új választást írnak ki a polgármesteri posztra.